Dagens PS

Kommer Powell att skaka börsen mer?

Powell
Fed-bossen väntas hålla tonläget lågt men ändå inte ta hänsyn till torsdagens börsfall i sitt Jackson Hole-tal på fredagen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 aug. 2023Publicerad: 25 aug. 2023

Feds ordförande Jerome Powell framträder på fredagen i ett tal från Jackson Hole, Wyoming, och marknaden väntar med spänning över vad beskedet blir.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktieförsäljningarna fortsätter vid sidan av stigande statsräntor i USA. Börsturbulensen är därmed ett faktum.

Marknadens aktörer bävar nu en smula över vad centralbankschefen Jerome Powell ska säga från Jackson Hole, men förväntan är i mångt och mycket att tonläget kommer att vara försiktigt.

I protokollet från Federal Reserves senaste penningpolitiska möte flaggade ledamöterna för fler räntehöjningar framöver i kampen mot inflationen.

Det var åtminstone så det tolkades. Och det fick USA:s ledande börser på fall.

Och fortfarande är det mycket volatilt på aktiemarknaderna.

Chefsekonom: Powell vill inte måla in sig i ett hörn

Bedömare tror att Fed-bossen Jerome Powell kommer att positionera sig i mitten i sitt Jackson Hole-tal.

“Det ger honom bara mer valfrihet. Han vill inte hamna i ett hörn på ett eller annat sätt”, säger Joseph LaVorgna, chefekonom på SMBC Nikko Securities America, till CNBC.

Vad det handlar om då är att Powell intar en icke-bindande strategi framåt i stället för att ge investerarna skrämselhicka för mer smärta ekonomiskt och räntehöjningar.

Före Powells tal från Jackson Hole i fjol föll de amerikanska börserna på Wall Street i New York med 2 procent, och efter talet sjönk USA-börsen med ännu mer, 5,5 procent, berättar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Oklart om det blir ett hökaktigt tal

Men Fed-chefen kommer troligen inte ta hänsyn till att börsen på torsdagen vacklade på nytt, även om han väntas gå försiktigt fram i sitt tal tror experter att han kommer att leverera sitt avsedda budskap.

“Jag vet inte hur hökaktig han behöver vara med tanke på att styrräntan tydligt är i restriktivt territorium enligt deras definition, och det faktum att marknaden äntligen har köpt Feds egen prognos om räntesänkningar som inte sker förrän runt mitten eller andra halvåret nästa år”, säger LaVorgna, som var chefsekonom för National Economic Council under tidigare president Donald Trump,till den amerikanska finansnyhetskanalen.

Expert: Fed måste agera trovärdigt

En annan expert, Quincy Krosby, global chefsstrateg på LPL Financial, menar att Fed inte kan slå av på sin agenda med en åstramande penningpolitkk förrän jobbet är gjort, det vill säga innan inflationen är tyglad.

I den meningen handlar det om “trovärdighet”, resonerar proffset.

CNBC uppger att den amerikanska inflationen nu är nere i intervallet 3-4 procent, men menar att den dämpade inflationen kan vända upp igen och pekar bland annat på stigande energipriser under sommaren.

Vissa förståsigpåare anser att det vore osmart av Fed att signalera att kampen mot inflationen nu är över.

Man anser kort och gott att det är för tidigt att ropa hej.

Läs även: Wall Street-räv spår smärtsamt börsras Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS