Dagens PS

Toppekonomen Klas Eklund läxar upp SBAB:s vd

Klas Eklund
Klas Eklund anser att det inte går att prata om en smärtgräns för räntehöjningarna för hushållen. Eklund ifrågasätter om räntan behöver höjas mer. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 aug. 2023Publicerad: 22 aug. 2023

Enligt statliga bolånebanken SBAB:s vd tål hushållen fler räntehöjningar, vilket får Klas Eklund att reagera – han vänder sig mot talet om var smärtgränsen går.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Klas Eklund att svenska hushåll är mer räntekänsliga än andra.

“Men jag skulle starkt avråda från att så självklart uttala sig om var någon eventuell smärtgräns går”.

SBAB:s vd Mikael Inglander är medveten om att svenskarna har det tufft ekonomiskt, men den statliga bankens bedömning är ändå att hushållen “klarar lite till” av höjda räntor.

SBAB-toppen: Klarar “väsentligt högre ränta”

Han säger i SvD-intervjun att normalhushåll “kan hantera väsentligt högre ränta än idag”, något som Dagens PS uppmärksammade på måndagen.

Läs mer här: SBAB:s vd: Hushåll klarar väsentligt högre ränta Dagens PS

Det resonemanget köper inte seniorekonomen Klas Eklund, som förklarar i tidningen att några redan har “riktigt ont” av de räntehöjningar som skett.

Att prata om en smärtgräns går bort direkt, säger Eklund.

“Olika hushåll har olika ekonomi och olika buffertar och olika marginaler att ta av. För några har den där gränsen redan passerats, andra har långt kvar”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Klas Eklund: Fler räntehöjningar onödiga

Klas Eklund, som numera jobbar för advokatbyrån Mannheimer Swartling, ifrågasätter i en debattartikel i Dagens Industri om fler räntehöjningar från Riksbanken är nödvändiga.

Han anser att det krävs “en rejäl konsekvensanalys” för att slå fast att fler räntehöjningar behövs.

Inte minst efterlyser han konkreta exempel på hur det får ner inflationen.

“Receptet tycks självklart: Hög inflation – höj räntan! Men det är långtifrån självklart, om man funderar närmare på vad som driver inflationen och på konsekvenserna av olika policyval”, skriver Eklundi på Di debatt.

Längre ner skriver han:

“Om vi i stället för att se ett helt år tillbaka nöjer oss med det senaste halvåret ligger faktiskt KPIF under målet 2 procent! Om vi skulle göra som man gör i USA och ‘annualisera’ statistiken (multiplicera den senaste månadssiffran med 12 eller den senaste kvartalssiffran med 4) blir bilden den samma. Vi ligger nära inflationsmålet, inte långt över.”

I SvD:s artikel med Klas Eklund får SBAB:s vd Mikael Inglander mothugg även av Stefan Westerberg, Länsförsäkringars privatekonom, som också menar att det är svårt att tala om en smärtgräns för räntehöjningarna.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS