Dagens PS

Kinas tillväxt möter inte förväntningarna

Kinesiska flaggan vajar en solig dag.
Kinas ekonomin fortsätter att växa, men i en minskande takt jämfört med april och jämfört med analytikers förväntningar. (Foto: zhengzaishuru / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Kinas tillväxt klarar inte av att möta marknadens förväntningar och en avmattning i fastighetsbranschen ser ut att vara ihållande trots offentliga stöd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reuters rapporterar att Kinas ekonomi inte riktigt går enligt satta förväntningar. Förutom att en storhelg stärkte dagligvaruhandeln var måndagens rapport en besvikelse, vilket understryker den skakiga återhämtningen för världens näst största ekonomi.

Tillverkningstakten i industri växte med 5,6 procent jämfört med föregående, vilket är ett tydligt tapp från 6,7 procent i april, och under analytikernas mål på 6,0 procent.

Konsumenterna överraskar något

Däremot stiger konsumtionen i Kina, till 3,7 procent jämför med 2,3 procent i april, vilket tyder på att Kinas konsumenter har börjat komma igång.

“Datan från maj, och även preliminär data från juni, visar på mycket aktivitet inom export och tillverkning, en relativt stark konsumtion och en fortsatt deprimerad fastighetsmarknad”, säger en analytiker på Goldman Sachs.

Återhämtning byggd på export

Trots att ökningen mattas av något i maj fortsätter kinas tillväxt att leverera. Den stora drivande faktorn till detta är exporten, där stål och aluminium står för de stora ökningarna i maj.

“Exporten driver upp tillväxten I industrin och investeringarna i tillverkningen, men fastighetsmarknaden är en svaghet som fortfarande drabbar både konsumtionen och investeringar”, säger ZhaoPeng Xing, som arbetar med strategifrågor kopplade till Kina vid ANZ.

ANNONS

Svag fastighetsmarknad bromsar tillväxt

Tappen inom den kinesiska fastighetsmarknaden och stora skulder för många lokala myndigheter är motvikterna i ekonomin. De senaste siffrorna pekar på att ytterligare pennings- och finanspolitiska åtgärder kommer att krävas för att behålla tillväxten.

Värdet på nybyggda hem går ner i maj, vilket blir elfte månaden i rad som priserna tappar – det största tappet sen 2014.

Läs mer: Ryskt kopparbedrägeri kostade Kina 200 miljoner. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS