I februari ökade Kinas tillverkning snabbare än den gjort på ett decennium, det visar ett officiellt index som slog analytikers förväntningar.

ANNONS

Efter upphävandet av covid-restriktionerna i slutet av förra året ökar nu Kinas fabriksverksamhet. Enligt Kinas nationella statistikbyrå steg inköpschefsindex, PMI, från 50,1 i januari till 52,6, det rapporterar Reuters.

Globala marknader jublade

Det är den högsta siffran sedan april 2012 och över den gräns på 50 som skiljer expansion från nedgång i aktivitet, samt långt över analytikers prognos på 50,5.

På grund av covid-restriktionerna blev 2022 ett av Kinas värsta år på nästan 50 år. Kinas överraskande höga PMI fick globala marknader att jubla och investerare att se mer positivt på Kinas ekonomiska utsikter.

”Även om vi måste behandla dessa siffror försiktigt eftersom det kan finnas betydande säsongs- och händelsefaktorer, pekar den övergripande trenden fortfarande på en solid återhämtning i början av 2023”, säger Zhou Hao, ekonom på Guotai Junan International till Reuters.

Förväntar sig stödjande politik

I helgen börjar det kinesiska parlamentets årliga möte och marknaden förväntar sig att mötet ska sätta ekonomiska mål och välja nya ekonomi-topptjänstemän.

ANNONS
ANNONS

”De skapliga PMI-avläsningarna ger en positiv notering för den kommande National People’s Congress. Vi förväntar oss att regeringen rullar ut ytterligare stödjande politik för att cementera den ekonomiska återhämtningen”, säger Zhou Hao till Reuters.

Tillverkningssektorn återhämtar sig

Precis innan PMI släpptes, släpptes också ett index från Caixin och S&P som visade att aktiviteten i Kina steg för första gången på sju månader.

Kinas tillverkningssektor har börjat se flera tecken på återhämtning men är fortfarande pressad av fallande fabrikspriser i januari på grund av försiktig inhemsk konsumtion och osäker utländsk efterfrågan.

Ekonomin väntas återhämta sig

Kinas officiella inköpschefsindex för icke tillverkningsindustri steg till 56,3, från 54,4 i januari, vilket är den snabbaste expansionstakten sedan i mars 2021.

Kinas centralbank sade på fredagen att den inhemska ekonomin generellt väntas återhämta sig under 2023, även om den yttre miljön förblir ”svår och komplex” skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Kinas sammansatta PMI, som både inkluderar tillverkning och icke tillverkning, steg till 56,4, från 52,9.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kinas U-sväng: Nästan all ekonomisk politik ändrad [Dagens PS]