Kinafonder ökar redan starkt i det nya året. Sedan årsskiftet har de bästa fonderna redan gått upp med över 20 procent på MSCI:s Kinaindex.

ANNONS

”Kina är jätteintressant”, säger Maria Landeborn på Danske Bank, till Di.

Begränsar pandemin

Enligt IMF kommer Kinas tillväxt fortsätta att skjuta i höjden, med åtta procent i år. Att jätten lyckats begränsa pandemin är en orsak bakom framgångarna.

”Det syns i BNP-siffrorna och Kina kommer fortsätta att ha fördelar av det i år. Många andra tillväxtländer har mycket svårare att hantera pandemin”, säger Juliana Hansveden, som förvaltar flera av Nordeas tillväxtmarknadsfonder, till Di.

Även handelskriget med USA verkar ha blivit hanterbart.

Kina har fördel

Maria Landeborn, seniorstrateg på Danske Bank, säger att Kina har fördel gentemot råvaruberoende länder som Ryssland och Brasilien, där utvecklingen svänger stort med oljepriset.

Juliana Hansveden trycker på försäkringsbolag – som en sektor att investera i.

”Vi tror att de kan återhämta sig i år och bolagen har också starka utsikter generellt”, säger hon.

Stigande marginaler 

Fredrik Myrén, förvaltare av Global Emerging Markets på Swedbank Robur, tror fortsatt på bolag som Alibaba, Tencent och e-handelsbolaget JD.com ”som påminner om Amazon och nu börjar få stigande marginaler”.

ANNONS
ANNONS

Bolagen Xinyi Solar och Flat Group tillverkar glas till solpaneler där ”en viktig faktor är att de här bolagen har så stora skalfördelar att det är svårt för konkurrenter att ha samma marginal och lönsamhet”, säger han.

Läs mer: Prognoser: Snart blir Kina världens största ekonomi