Kina ska minska mängden kontanter som banker måste hålla som reserver för att frigöra drygt 726 miljarder kronor som stöd till landets vacklande ekonomi.

ANNONS

På fredagen meddelade Kinas centralbank att den för andra gången i år ska minska den mängd kontanter banker måste hålla och därmed frigöra pengar för att stödja ekonomin, det rapporterar CNBC.

Vill stödja ekonomin utan räntesänkningar

Kinas centralbank sade att den från och med den 5 december ska sänka kassakravskvoten för banker med 25 punkter, till cirka 7,8 procent för finansinstitut. Det innebär i pengar cirka 500 miljarder yuan, drygt 726 miljarder kronor.

I april minskades kvoten med 25 punkter. Den kinesiska centralbanken har försökt stödja Kinas ekonomi utan stora räntesänkningar som kan elda på inflationstrycket och riskera utflöden från Kina eftersom andra länders centralbanker höjer räntorna.

Ökad spridning av covid kan minska tillväxt

I oktober drabbades Kina av en bred nedgång i ekonomin och en ökning av covid-19-fall i landet har gett ökad oro för tillväxten under årets sista kvartal.

Under de senaste månaderna har den kinesiska regeringen initierat flertalet politiska åtgärder för att stödja tillväxten, fokus har legat på utgifter för infrastruktur och begränsat stöd till konsumenter.

Minskad efterfrågan på kinesiska varor

Regeringen har även lättat på finansiering till fastighetssektorn, som drabbas hårt av en nedgång i efterfrågan på bostäder.

Den kinesiska ekonomin har även drabbats av en försvagad efterfrågan på kinesiska varor.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ökande covid-spridning i Kina oroar världsekonomin [Dagens PS]