Det var en miss av en anställd som misslyckades att stänga av ett katastrofåterställningssystem som orsakade tisdagens kollaps på New York-börsen.

ANNONS

Vilda kurssvängningar, mer än 250 värdepapper drabbade, affärer som inte kunde genomföras med någon kurs tillgänglig och mängder av affärer som i efterhand måste brytas upp och ogiltigförklaras.

Det är inte svårt att beteckna tisdagen som en katastrof för börsen i New York.

Kunde inte stänga av

Nu visar det sig att orsaken var ett – katastrofåterställningssystem!

Dock ska inte systemet beskyllas utan istället den mänskliga faktorn.

I New York-börsens backup-datacenter i Chicago finns rutiner för att hantera en eventuell katastrof.

ANNONS
ANNONS

En del i det arbetet är att slå på och av systemen, när börsen är stängd, för att säkerställa att allt fungera.

Men mellan måndag och tisdag misslyckades en medarbetare med att stänga av systemet för katastrofåterställning ordentligt – och katastrofen var ett faktum när börsen öppnade tisdag, rapporterar Bloomberg.

Kommer att kosta

Det här kommer att stå New York-börsen dyrt. Hur dyrt är det ännu ingen som vet men företag har redan lämnat in anspråk för att ta igen förluster på grund av haveriet.

Samtidigt påverkar det tilltron till börsen kraftigt, menar marknadsproffs som vill att börsledningen bättre ska förklara vad som egentligen hände i tisdags.

”Kom med något bättre”

”De kommer att behöva komma på något bättre för att lugna investerare och tillsynsmyndigheter”, säger Joseph Saluzzi, partner och medgrundare av Themis Trading LLC.

”Även om system misslyckas, och vi förstår det, finns det nolltolerans när det kommer till öppning och stängning.”

ANNONS
ANNONS

Börsledningen har förklarat att man ska undersöka plattformens procedurer och hantering för att säkerställa funktionerna.

När det gäller vad debaclet kommer att kosta börsen har drabbade företag tid till och med fredag denna vecka att anmäla sina förluster och kostnader.

Läs även: Wall Street öppnar nedåt – säljkaos stoppar handel [Dagens PS]