På fredagen firar Göteborg 400-års jubileum. Vinnare på börsen är de som har investerat i stadens storbolag.

Det har gått bra för Göteborgs storbolag på börsen sedan millennieskiftet, som enligt Di :s beräkningar har överpresterat på börsen – jämfört med andra storbolag.

Det rör sig om välkända Göteborgsbolag som AB Volvo och SKF, men även för bolag som fertilitetsbolaget Vitrolife och medicinteknikbolaget Getinge.

Måste visa framfötterna

Anledningen till Göteborgsbolagens börsframgångar tror Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna, beror på att bolagen som befinner sig utanför Stockholm måste vara starkare för att ta sig in på börsen.

”Stockholmsbolag har tillgång till alla rådgivare, det institutionella kapitalet och man kanske har ett tryck på sig att notera sig snabbt. Göteborg har inte bättre bolag generellt sett, men de som når marknaden är både färre och av högre kvalitet”, säger han till Di. 

Günther Mårder tror även att den framgången kan hålla i sig framöver eftersom ”framgång föder framgång”.

ANNONS
ANNONS

”Många regioner i Sverige saknar noterade förebilder, men Göteborg har en mängd sådana.”

Även för fastighetsbolagen har det gått bra, som utgör över hälften av storbolagen i Göteborg, med namn som Balder, Wallenstam, Platzer och Castellum.

Göteborg är som bekant även beroende av fordonsindustrin, som trots halvledarbristen har återhämtat sig snabbt.

Stark tillväxt

Nordea har sammanställt de regionala konjunkturutsikterna i Sverige och där visar den senaste analysen från mars att tillväxttakten i Västsverige för 2021 uppgick till 4,2 procent. Det var enbart Övre Norrland som visade bättre tillväxt.

”Efter rapporten har vi reviderat upp vår syn på den svenska ekonomin och tillväxten i Västsverige blir sannolikt något högre”, säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Göteborg jagar sin första enhörning – här är bolagen