Dagens PS

IEA: Bråttom att byta ut fossila bränslen

IEA
Det brådskar att byta ut fossila bränslen mot ren energi om världen ska klara uppvärmningsmålet på 1,5 grader, konstaterar IEA. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

Internationella energiorganet, IEA, uppmanar världens regeringar att snabbt öka tillgången på ren energi för att klara uppvärmningsmålet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efterfrågan på fossila bränslen måste minska med en fjärdedel till 2030. Annars kommer målet om en global uppvärmning på 1,5 grader inte att nås.

Kol, olja och naturgas måste snabbt bytas ut mot ren energi om världen ska leva upp till löftet om noll utsläpp av växthusgaser till 2050.

Det här konstaterar IEA, skriver Financial Times och förklarar att Internationella energiorganet även varnar för “stora kommersiella risker” om expansionen av ren energi inte håller jämna steg med nedskärningarna av fossila bränslen.

Det kan leda till energibrist och göra att priserna går upp, varnar IEA.

Opec-kartell irriterad på IEA

Om tio veckor blir det klimatförhandlingar i Förenade Arabemiraten och spänningarna har ökat inför mötet med oljeproducenterna, som anklagar IEA för att skrämma bort investerare och underblåsa volatilitet på marknaden, berättar FT.

IEA:s vd Fatih Birol konstaterar att vissa fossila bränslen kommer att finnas kvar 2030 med tanke på det ramverk som måste säkerställa en smidig övergång till renare energi.

“Att hålla vid liv målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5C kräver att världen samlas snabbt. Den goda nyheten är att vi vet vad vi ska göra – och hur vi ska göra det”, säger Fatih Birol.

Läs även: IEA: Då är tiden ute för fossila bränslen Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS