Dagens PS

Historiskt bra år från Maersk – men 2023 blir tufft

Maersk
Fraktjätten Maersk gjorde ett historiskt bra år 2022. (Foto: AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 feb. 2023Publicerad: 08 feb. 2023

Den danska fraktjätten Maersks rapporter ses enligt CNBC som en allmän barometer för den globala handeln. Under onsdagen lämnade de en årsrapport för 2022 som var den bästa någonsin, men samtidigt föll resultatet i det fjärde kvartalet och 2023 ser ut att bli tufft. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Maersk resultat, mätt i ebitda, landade på 6,5 miljarder dollar i det fjärde kvartalet, vilket var en minskning från 8 miljarder dollar samma kvartal 2021 och lägre än analytikerkonsensus från Refinitiv

Priserna har nått sin topp enligt bolaget

För helåret slutade resultatet på hela 36,84 miljarder dollar, motsvarande 388 miljard svenska kronor. Maersk, som är världens största fraktbolag, hade ett exceptionellt år 2022 tack vare en fortsatt ökning av sjöfraktpriserna, men flaggade i sin rekordstora resultatrapport för tredje kvartalet att dessa priser hade nått sin topp och en normalisering skulle påverka resultatet negativt framöver, rapporterar CNBC.

“Medan vi rapporterar det bästa ekonomiska resultatet i företagets historia, har vi också tagit partnerskapen med våra kunder till en ny nivå genom att stödja deras leveranskedjor från början till slut under mycket störande tider”, sa Maersk nytillträdde vd Vincent Clerc.

“När vi går in i ett år med utmanande makroutsikter och nya typer av osäkerheter för våra kunder, är vi fast beslutna att påskynda vår affärsomvandling och öka vår operativa excellens för att ta vara på de unika möjligheter som ligger framför oss”, skriver vd:n.

Lastvolymerna föll

I det fjärde kvartalet föll lastvolymerna med 14 procent, och för helåret föll lastvolymerna med 3,5 procent. Företaget tog också en smäll på 511 miljoner dollar över året på grund av satsningar på att dra ned sin verksamhet i Ryssland, med målet att lämna landet helt. Men det kompenserades rejält av höga fraktpriser.

För 2023 ser det mörkare ut, företaget förutspår en ebitda-vinst på mellan 8 och 11 miljarder dollar för helåret, mindre än en tredjedel av 2022 års resultat.

ANNONS

Maersk faller drygt två procent på Köpenhamnsbörsen vid lunchtid på onsdagen efter rapporten.

Läs även: Fondförvaltare satsar på ”historiskt billiga” fraktbolag  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS