ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Här är branschen som tror minst på framtiden

Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023
branschen
Företag som arbetar med konsumentprodukter, exempelvis kläder och hemelektronik, ser mörkt på framtiden (Foto: Pexels).

Enligt en ny undersökning har finanscheferna i svenska företag en negativ syn på affärsmöjligheterna framöver – och skillnaden är stor mellan branscherna. 

ANNONS
ANNONS

Enligt en undersökning som SEB och Deloitte genomförde i början av våren, “Deloitte/SEB:s CFO Survey”, hat finanschefer i flera svenska företag en negativ syn på affärsmöjligheterna framöver.

Pessimism inför framtiden

Bland finanscheferna anser 41 procent att affärsmöjligheterna under de kommande sex månaderna är fördelaktiga. Detta är en mindre ökning från i höstas, då den siffran låg på 38 procent.

Däremot har även andelen som anser att framtiden är mindre gynnsam ökat, från 17 till 23 procent.

Nettotalet – skillnaden mellan andelen positiva svar och andelen negativa svar – har sjunkit till 18 från 20 i höstas. Hösten 2021, innan kriget i Ukraina bröt ut, låg det på 70, rapporterar Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Olika i olika branscher

Synen på framtiden ser olika ut bland olika branscher.

Mest pessimistiska är företagen inom konsumentprodukter (exempelvis kläder eller hemelektronik), som har ett nettotal på -21.

“Företagen inom konsumentprodukter är betydligt mer pessimistiska vilket rimmar väl med ett högre ränteläge och ett osäkert läge för efterfrågan. För andra branscher är utsikterna mer oförändrade jämfört med tidigare”, skriver SEB.

Elbolag mest positiva

Byggsektorn har ett nettotal på -8, följt av verkstad, med ett nettotal på 38.

De branscher som är mest positiva är energi, el och gruvor med ett nettotal på 67, samt teknik, media och kommunikation på 50.

Det prioriterar finanscheferna nu

Enligt enkätsvaren prioriterar finanscheferna just nu organisk tillväxt, att förbättra kassaflödet, samt att reducera kostnader.

Synen på de finansiella utsikterna har förbättrats och nettobalansen ligger på -12, vilket är en ökning från -29 i höstas. Detta är dock den näst lägsta nivån sedan undersökningen startade år 2013.

Läs även: Branschen i kris: ”Inte en kotte köper ny bil”

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här