Dagens PS

Grönländska metaller ska ersätta ryska

brytning av jordartsmetaller.
De sällsynta jordartsmetallerna processas ofta i Kina. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

Det kanadensiska bolaget Neo Performance Metals har tecknat avtal för att exploatera fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller på Grönland, skriver New York Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sällsynta jordartsmetaller är en grupp råvaror som krävs för att bygga elmotorer och vindkraftverk, bland annat. Det krävs en avancerad process för att raffinera dem, och brytning pågår bara på vissa platser.

Vanligtvis sker förädlingsprocessen i Kina, men ett fåtal bolag opererar från andra länder.

Det är avgörande att metallerna finns tillgängliga när bilbranschen ska elektrifiera allt fler fordon, vilket gör att många efterfrågar alternativ till både ryska och kinesiska leverantörer.

Nu har köper det Toronto-baserade Neo Performance Materials köpt tillstånd för att bryta metallerna på Grönland.

Osäker marknad för sällsynta jordartsmetaller

Den största anledningen är att det råder ett osäkert läge på världsmarknaden.

“Jag vill ha flexibiliteten att utvinna metaller till 100 procent av min egen produktion, eller till 50 procent av min egen i kombination med att köpa på marknaden,” säger Neos vd Constantine Karayannopoulos till New York Times..

I dag kommer bolaget in senare i processen och köper halvförädlad malm från Ryssland, USA och Australien för att sedan genomföra de kemiska processerna genom fabriker i Estland och Kina.

ANNONS

Neo utökar därmed sin verksamhet till att också omfatta gruvdrift, genom att köpa rättigheterna från det lilla företaget Hudson Resources.

Bolaget kommer också att starta en ny fabrik i Estland för att raffinera metallerna till magneter, vilket behövs i elbilsmotorer.

Processen att raffinera sällsynta jordartsmetaller är omstridd, eftersom metallerna – som inte är radioaktiva i sig – kan sitta ihop med radioaktivt material som uran. Därför kan både brytning och förädling leda till en viss ökning av radioaktiv strålning i närområdet.

Läs också:

Grönland: Världens rika letar fynd när isen smälter
LKAB satsar 10 miljarder i Luleå – kan ge 500 jobb

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS