Efter den senaste tidens börsrally och återhämtning försöker analytikerna på Goldman Sachs sia om framtiden för finansmarknaden. Något som påverkat börsen är att majoriteten av USAs storbolag överträffat förväntningarna under det andra kvartalet.

ANNONS

Den berömda investmentbanken Goldman Sachs analytiker David J. Kostin uppger att mer än hälften av de hittills rapporterade S&P500-bolagen har överträffat förväntningarna vad gäller vinster under andra kvartalet.

Det, i kombination med försiktiga besked från den amerikanska centralbanken, har gett upphov till en kraftig återhämtning på den amerikanska börsen. En återhämtning som kan bli kortlivad.

För tidigt att ropa hej

Ovan nämnda data innebär ändå en avmattning jämfört med de senaste fem kvartalen, då bolag i högre grad överträffat förväntningarna på bolagens vinster. Världsläget delar experterna i två läger.

Det är svårt för analytikerna att enas kring bolagens förmåga att stå emot inflationen och de höjda räntorna under den kommande hösten och vintern. Vissa tror på bolagens förmåga att fortsätta överträffa förväntningarna trots den annalkande recessionen.

Men analytiker på Morgan Stanley tror att återhämtningen blir kortlivad. Han tror att förväntningarna på vinsterna kommer att fortsätta justeras nedåt och att det i sin tur leder till att börsen fortsätter sin nedåtgående trend.

Stabilare framtid enligt Goldman Sachs

Råden från experterna är tyvärr få och oeniga. Alla är överens om att det blir skakigt under andra halvan av året, men när det handlar om omfattningen så går åsikterna isär.

JP Morgan & Chase tror att intäkterna generellt lär fortsätta öka även under hösten och att det leder till att vinsterna inte tar fullt så mycket stryk som man befarat.

ANNONS
ANNONS

Goldman Sachs team däremot tror att marknaden blir fortsatt skakig men inte i närheten av den instabilitet som vi sett under årets första hälft.

Läs mer: Goldman’s Kostin says US Results Season Better than Feared [Bloomberg]

Läs även: 16 köpvärda aktier efter börsens trendbrott [Dagens PS]