Dagens PS

General Motors aktie rusar – trots nya dyra avtalet

General Motors
Allt fler biljättar lägger just nu sina elbilsplaner på is. Nu har det blivit GM:s tur. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

General Motors sänker årets vinstförväntningar. Företaget levererar dock flera nyheter som muntrade upp börsen på onsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fordonstillverkaren General Motors räknar med att det nya arbetsavtalet efter höstens omfattande strejk kommer att kosta företaget 9,3 miljarder dollar, rapporterar Reuters.

Samtidigt ska företaget köpa tillbaka aktier till ett värde av 10 miljarder dollar, öka utdelningen med 33 procent och minska utgifterna för sina självkörande Cruise-bilar.

Detta går stick i stäv med företagets argument under den sex veckor långa strejken att General Motors inte skulle ha råd med ett lönsamt avtal. Det menar professor Erik Gordon vid University of Michigan.

Läs mer: Så mycket kostar storstrejken i USA – varje vecka – Dagens PS

Aktien steg efter kräftgång

På grund av konflikten med bilarbetarfacket UAW har General Motors kämpat med att få upp aktievärdet. Problemen med taxibilarna och lanseringen av nya elbilar har också varit en besvikelse, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Under året har aktievärdet sjunkit med 14 procent, men efter onsdagens besked rusade aktien med nästan 10 procent, rapporterar Dagens Industri.

General Motors har också sänkt vinstförväntningarna för 2023 på grund av strejken.

ANNONS

Stoppar all testning av taxibilar

Företaget har tidigare flaggat för att man kommer behöva minska sina fasta kostnader med 3 miljarder dollar fram till slutet på nästa år.

General Motors har också stoppat testningen av alla sina självkörande bilar i USA efter en olycka i Kalifornien – bara en månad efter att delstatens tillsynsmyndigheter gett grönt ljus till robottaxibilarna.

Läs mer: Svensk premiär för Cadillac Lyriq: Då kan du köra den – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS