Verkstadsjätten ABB med säte i Schweiz men med stor verksamhet i Sverige har klubbat att dela ut nästan 18 miljarder kronor till aktieägarna, däribland finansmannen Christer Gardells aktivistfond Cevian, en av storägarna i bolaget.

ANNONS

Därmed gör ABB som Volvo – pytsar ut miljarder till aktieägarna i ett läge där coronakrisen kopplat greppet om företagen, särskilt småföretagen, och de statliga räddningspaketen avlöser varandra.

I fallet med Volvo har fordonsjätten stoppat sin extrautdelning på 7,50 kronor per aktie på grund av de negativa effeketerna av coronapandemin. Men den ordinarie utdelningen på 5,50 kronor per aktie, totalt 9,5 miljarder kronor, vill styrelsen inte rucka på och föreslår årsstämmande att godkänna utdelningsförslaget.

Enligt tidningen ETC är det 12 miljarder som Volvo har för avsikt att dela ut till aktieägarna, förutsatt att styrelsen får som den vill.

Skattebetalarna står för fiolerna 

Samtidigt har Volvo permitterat 20.000 anställda – som gått hem i spåren av coronakrisen med reducerad lön – och sparkat 5.000 it-konsulter.

Staten – det vill säga skattebetalarna – betalar hälften av  permitteringslönerna till Volvomedarbetarna, totalt cirka 300 miljoner kronor enligt beräkningar som Aftonbladet gjort, och Volvo får svidande kritik från flera håll för utdelningsförslaget till aktieägarna.

”Jag betackar mig för den girighet och egoism som detta förslag visar prov på. Lika självklart som det är att vi alla, via staten, hjälper företag och anställda i den här globala krisen, lika självklart är det att alla medborgare och företag tar ansvar och använder stödet efter behov istället för att missbruka det. Det senare inkluderar även aktieägare”, har exempelvis Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, uttalat i Aftonbladet.

Wallenbergarnas bolag och Cevian största AB-ägarna

Nu delar även ABB alltså ut pengar till aktieägarna, enligt ett nyss taget och så gott som enhälligt beslut, rapporterar TT i en artikel på Di.se.

Det rör sig enligt TT om 0,80 schweizerfranc per aktie som ägarna kan se fram mot, eller totalt nästan 18 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

ABB:s två största ägare är svenska: Wallenbergsfärens maktbolag Investor, som uppges sitta på 12 procent av aktierna i ABB, och Christer Gardells aktivistfond Cevian, som enligt artikeln äger 5,9 procent av aktierna i verkstadsbjässen.

Investor kan jubla över en utdelning på drygt två miljarder kronor från ABB medan Christer Gardells Cevian kvitterar ut runt en miljard kronor.

Till skillnad mot Volvo och ABB har flera svenska bolag valt att helt sonika ställa in vårens aktieutdelningar i coronakrisens spår. I dag kom besked om att verkstadsbolaget Sandvik sänker utdelningen.