Tematiska fonder har blivit något mindre populära under 2021, efter en jättetillströmning förra året. Men de är fortsatt köpvärda. Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs listar de mest populära tematiska fonderna just nu. 

ANNONS

Så kallade tematiska fonder har blev extra populära under pandemin, men sjönk sedan under 2021. Goldman Sachs menar att de ändå utgör en viktig möjlighet framöver. Medan investeringarna dubblerats under 2020, så har 2021varit ett långsammare år för tematiska fonder och några har dalat betänkligt, skriver CNBC. Men Goldman Sachs tror fortfarande att det är en bra investering, möjligen bättre än de vanliga indexfonderna. “Överlag har volymen av transaktioner i tematiska ETF-fonder växt mycket mer än andra sorters ETF:er sedan början av 2020”, skriver banken i ett uttalande.

Man konstaterar att “det är fortfarande värt att hålla ögonen på den här kategorin: flödena har varit stabila trots en skakig bakgrundsbild, likviditeten har förbättrats och produktlanseringarna fortsätter.

Tech, infrastruktur och energi

Några namn uppehåller sig banken särskilt vid. KraneShares CSI China Internet ETF (KWEB) hamnade överst på listan. Här valde investerare att placera mest pengar 7,8 miljarder dollar) samtidigt som Kinas internetsektor mötte stora utmaningar. De stora omregleringarna och begränsningar från kinesiska myndigheter har omskapat villkoren för branschen.

Tvåa hamnar Global X US Infrastructure Development ETF, som går under namnet PAVE. 3,5 miljarder dollar har satts in sedan februari. 8 november slog fonden rekord i samband med att USA:s representanthus röstade igenom mycket stora infrastruktursatsningar.  Fonden har innehåller bland annat aktier i ståltillverkaren Nucor, vilka har gått upp med 27 procent i år.

1,6  miljarder har sedan februari hamnat i teknikfonden Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT). Lithium, som är en nyckelingrediens i de vanligaste batterierna, har varit i rampljuset som en viktig råvara i den gröna omställningen. Förutom att batterierna används i elbilar och annan teknisk apparatur, så kommer det också att behövas för energilagring och i laddstationer.

Bland råvarorna återfinns också uranfonden Global X Uranium ETF (URA) Den har gått upp med 59 procent från förra året.

ANNONS
ANNONS

Det här är Goldman Sachs listning av de mest handlade tematiska ETF:erna:

KWEB – KraneShares CSI China Internet ETF – $7.8 billion
PAVE – Global X US Infrastructure Development ETF – $3.5 billion
GUNR – FlexShares Global Upstream Natural Resources Index Fund – $2.0 billion
LIT – Global X Lithium & Battery Tech ETF – $1.6 billion
LCTU – Blackrock US Carbon Transition Readiness ETF – $1.4 billion
CIBR – First Trust NASDAQ Cybersecurity ETF – $1.3 billion
ICLN – iShares Global Clean Energy ETF – $1.2 billion
INFL – Horizon Kinetics Inflation Beneficiaries ETF – $800 million
URA – Global X Uranium ETF – $800 million
BUG Global X Cybersecurity ETF Cybersecurity – $800 million

Läs också:

Här är vinnarna bland Avanzas globalfonder 
Fondsparare dumpade råvaror i november