Lusten att investera i europeiska bankaktier ökade försiktigt på tisdagen. Detta efter centralbankernas åtgärder för att förhindra en finanskris.

ANNONS

Oron för tillståndet i det finansiella systemet lättade en aning under tisdagen. Stoxx 600 Banks Index tog ett femprocentigt skutt uppåt efter förra veckans 12-procentiga förlust som nära nog utraderade alla vinster sedan årets början. Det rapporterar Bloomberg.

Amerikanska myndigheter meddelade också att de undersöker ett sätt att skydda alla insättningar, om bankkrisen skulle förvärras.

Låg värdering av bankaktier

Efter UBS övertagande av krisbanken Credit Suisse i helgen, menar bedömare att sammanslagningen i ett slag kan ha räddat Europas bankindustri från det hot som hängt över dem det senaste året. De europeiska bankerna har länge kämpat mot låga värderingar av bankaktierna som har underpresterat jämfört med obligationsavkastningen.

I och med sammanslagningen började dip-köparna dyka upp på marknaden igen. En åtgärd som också hyllas av flera strateger. Men de två senaste veckorna har varit tuffa för de europeiska bankerna och oron är definitivt inte över.

”Jag tycker att europeiska banker är solida och uthålliga. Enligt min åsikt är den här sektorn solid när det handlar om likviditet. Vi är inte tillbaka i 2008, verkligen inte”, säger Simon Outin, global chef för finansiell kreditundersökning på Allianz Global Investors.

Den senaste månaden har europeiska investerare har minskat sin exponering mot banksektorn. Parallellt kämpar amerikanska myndigheter också mot potentiella uttagsrusningar på bankerna.

Bull market hänger på mycket

Så är det då dags för ett återtåg för ”bull market”, där investerare köper i tron att marknaden kommer att stiga? Det beror på en rad olika faktorer. Som hur väl centralbankerna klarar kampen mot inflationen, och hur kraftig den fruktade lågkonjunkturen kan bli.

ANNONS
ANNONS

Investerare är också intresserade av att se hur beslutsfattarna kommer att hantera protesterna kring Credit Suisses Additional Tier 1-obligationer. Efter sammanslagningen led innehavarna stora förluster.

Vill du läsa mer om börs och finans? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev.

Läs även: Fortsatt uppåt på Stockholmsbörsen [Dagens PS]