En baksmälla hägrar efter börsfesten, enligt fondbolaget East Capital som råder investerare att agera så här för att slippa dras med gnolande börshuvudvärk.

ANNONS

”I en globalt diversifierad portfölj anser vi att det är vettigt att allokera till tillväxtmarknader eftersom majoriteten av dessa befinner sig i en annan fas av den ekonomiska cykeln jämfört med utvecklade marknader”, skriver fondbolaget East Capital i en rapport om marknadsutsikter 2023 och som refereras av Privata Affärer.

USA står i blickfånget

Efter två decennier med extremt låga räntor, som utlöste maraton-börsfesten, stundar en baksmälla på aktiemarknaden år, enligt East Capital som ser liknelser med dagens börsklimat och bland annat it-bubblan kring millennieskiftet.

Analysen baseras på statistik från den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs och förväntan är att volatiliteten kommer att öka på börsen, samtidigt som avkastningen blir lägre.

Omvärldshändelser blir avgörande för börsens öde, där nämns bland annat om USA:s ekonomi lyckas mjuklanda.

Att placerare får rådet att vikta in sig på tillväxtmarknader beror på ett hypotetiskt mer gynnsamt samlat p/e-tal, framgår det bland annat i artikeln på privataaffarer.se.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Guru jämför Stockholmsbörsen med Ebberöds Bank [Dagens PS]