FN:s generalsekreterare vill att gas- och oljebolag ska betala särskilda skatter och menar att det är omoraliskt att de tjänar på den kris kriget i Ukraina har skapat.

ANNONS

De ökande energipriserna som orsakats av kriget i Ukraina driver olje- och gasindustrins vinster till nya höjder och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kräver nu att gas- och oljebolag ska betala särskilda skatter på sina vinster, det rapporterar BBC.

Rysslands invasion av Ukraina har förvärrat den globala bristen på olja och gas och stört tillgången på olja och gas från Ryssland, som är en stor leverantör. Antonio Guterres menar att det är omoraliskt att bolag tjänar på den kris som kriget i Ukraina har skapat.

Hushållen kämpar och energibolagen vinner

Hushållen kämpar med att klara de ökande elkostnaderna, medan energibolagen tjänar multum. Under andra kvartalet i år tjänade Exxon, Chevron, Shell och Totalenergies tillsammans nästan 51 miljarder dollar, cirka 518,55 miljarder kronor. Det är nästan dubbelt så mycket som de tjänade under andra kvartalet förra året.

”Denna groteska girighet straffar de fattigaste och mest utsatta människorna, samtidigt som de förstör vårt enda gemensamma hem”, säger Antonio Guterres till BBC.

”Jag uppmanar alla regeringar att beskatta dessa överdrivna vinster och använda medlen för att stödja de mest utsatta människorna genom dessa svåra tider”, fortsätter han till BBC.

Skatt har införts i vissa länder

I juli godkände Storbritannien en skatt på 25 procent på energibolag, en engångsavgift som enligt den brittiska regeringen kommer inbringa cirka 25 miljarder pund, nästan 310 miljarder kronor, som ska kompensera hushållens elräkningar.

Liknande åtgärder har införts i vissa andra länder, som exempelvis Italien, men i Frankrike avvisade nyligen lagstiftare ett sådant förslag. I USA har ett oväntat skatteförslag inkommit från några kongressmedlemmar men där finns lite politiskt incitament för att införa någonting liknande.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer:FN-chefen: Kärnvapenkrig bara ett missförstånd bort” [Dagens PS]