Fed trippelhöjer räntan med 75 punkter och flaggar för fortsatta höjningar framöver. Höjningen innebär att allt från kreditkort till bolån kommer att påverkas.

ANNONS

Feds höjning på onsdagen var väntad, där centralbanken trippelhöjde räntan med 75 punkter för att motverka inflationen. Börserna skakades om efter beskedet där S&P 500 gick ner 1,4 procent, Dow Jones industriindex backade med 1,4 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex rasade med 1,5 procent, skriver Di.

Få ner inflationen till två procent

Fed-chefen Jerome Powell uppgav samtidigt att han inte tänker släppa kampen mot inflationen som han få ner till två procent.

”Vi kommer fortsätta tills jobbet är gjort”, sa han under pressträffen.

Samtidigt ser det ut som att Federal Reserve kommer höja räntan med 125 punkter innan årsskiftet och med ytterligare  25 punkter nästa år, berättar Privata Affärer.

Rekordstark dollar

Dollarn fortsätter att stärkas gentemot andra valutor, och handlades under onsdagen upp till som mest 11,08 kronor, vilket är den högsta nivån någonsin, enligt Di.

ANNONS
ANNONS

Trippelhöjer räntan – en ny trend

Att trippelhöja räntan kan vara en trend som är här för att stanna menar Bill Zox, portföljförvaltare på Brandywine Global.

”Jag tror att 75 är den nya 25 tills något går sönder, och ingenting har gått sönder ännu”, säger han till CNBC och refererar till punkterna som Fed höjer med.

”Fed är inte i närheten av en paus. De är helfokuserade på att bryta inflationen. En nyckelfråga är vad mer de kan bryta.”

Konsekvenser för privatpersoner

Att räntan höjs kommer givetvis få många konsekvenser för privatpersoner. Allt från bolån och kreditkort till studie- och billån kommer att påverkas, rapporterar CNBC.

”Fed har levererat ett ”tough love”-budskap att räntorna kommer att vara högre, och vara längre än väntat, säger Greg McBride, finansanalytiker på Bankrate.

Det kommer bli tuffare för privatpersoner framöver enligt honom.

ANNONS
ANNONS

”Kreditkortsräntor är de högsta sedan 1996, bolåneräntorna är de högsta sedan 2008, och billån är de högsta sedan 2012.”

Han säger vidare, enligt Bloomberg, att ”Fed var sena med att upptäcka inflationen, sena med att börja höja räntorna och sena med att börja avveckla obligationsköpen”.

Sedan dess har centralbanken försökt komma ikapp den skenande inflationen menar Greg McBride, och ”de är inte klara än.”

Läs även: Efter räntehöjningen: ”Många blir fattigare” [Dagens PS]