Dagens PS

Fängslade svensken i USA har lyxhus Dubai

svensk
Svensken Sebastian Greenwood från Stockholm var hjärnan i OneCoin-härvan som drevs från Dubai. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

SVT:S Uppdrag granskning avslöjar att svensken, dömd till 20 års fängelse i USA för ett rekordartat stort kryptobedrägeri, har ett exklusivt hus i Dubai trots att han har skulder på 3 miljarder för skadestånd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensken Sebastian Greenwood från Stockholm var hjärnan i OneCoin-härvan som drevs från Dubai. Ett brott som han också erkände.

Tillsammans med den så kallade kryptodrottningen Ruja Ignatova från Bulgarien lurade paret tre miljoner personer som förlorade sina investeringar medan Sebastian Greenwood kallade dem “idioter”.

I själva verket blev de offer för ett av historiens största pyramidspel och bluffen med fagra löften om att OneCoins kryptovaluta skulle bli världens största.

Förra året dömdes Greenwood för bedrägeri i USA till 20 års fängelse och tre miljarder i skadestånd.

Svenske bedragen hyr ut sin exklusiva Dubai-fastighet

Hans kvinnliga kumpan från Bulgarien är fortfarande på fri fot och en av världens mest eftersöka kvinnor, berättar SVT:s UG som via ett läckt fastighetsregister i Dubai nu berättar att den svenska storbedragaren Sebastian Greenwood står som ägare till en lyxvilla i Emirates Hills i Dubai som han hyr ut.

Fastigheten värderas till omkring 60 miljoner kronor.

Efter kraschen i OneCoin har ett annat bolag i Dubai med kopplingar till Sverige, Crowd1, startat ett nytt pyramidspeldär de två huvudpersonerna uppges tidigare ha jobbat ihop med Sebastian Greenwood i Stockholm.

ANNONS

Även de två nu aktuella svenska pyramidspelsaktörerna har köpt lyxvillor i Dubai för cirka 80 miljoner kronor, enligt UG.

Det pågår en svensk polisutredning mot ett Crowd1-kopplat bolag i Stockholm. Den väntas bli klar inom några veckor och brottsligheten rubriceras som grov näringspenningtvätt.

De båda svenskarna tillbakavisar alla anklagelser om olagliga verksamheter i skriftliga svar till SVT:s Uppdrag granskning.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS