Dagens PS

Exxons miljardköp rör om i klimatdebatten

Exxon
Amerikanska Exxon Mobil slantar nu upp motsvarande 648 miljarder kronor för att köpa konkurrenten Pioneer Natural Resources i en kritiserad affär. (Foto: Matt Rourke/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

Den gröna omställningen blir inte så grön. Inte heller särskilt snabb. När Exxon nu köper en konkurrent får de hård kritik för att ta steg i helt fel riktning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Efter den hetaste sommaren någonsin är Exxon fast besluten att få temperaturen att stiga ännu mer”, säger Jamie Henn, chef för Fossil Free Media.

”Den här affären visar att Exxon fördubblar satsningen på fossila bränslen och inte har för avsikt att gå mot ren energi”.

Exxon köper Pioneer Natural Resources

Med “den här affären” avses den där amerikanska Exxon Mobil slantar upp motsvarande 648 miljarder kronor för att köpa konkurrenten Pioneer Natural Resources.

Det är Exxon Mobils största affär på drygt två decennier och gör koncernen till den i särklass största aktören i USA:s mest aktiva region för utvinning av olja, i New Mexico och Texas.

ANNONS

Senaste nytt

50 procent större

Det nya sammanslagna bolaget kommer att producera nästan 4,5 miljoner fat oljeekvivalenter per dag, ungefär 50 procent mer än den närmaste konkurrenten.

Det stora perspektivet på affären är att den innebär en radikalt förändrad syn på den gröna energiomställningen, enligt branschanalytiker som Fortune talat med.

ANNONS

”Rationellt”

“Det visar att det kommer lite mer rationalitet i energiomställningen. Att bara ha förnybar energi inom 50 år eller så, det kommer inte att ske”, säger Jay Hatfield, vd för Infrastructure Capital Advisors som fokuserar på energi och infrastruktur.

Han ser Exxons storaffär som ”ett erkännande av att de här energiformerna inte försvinner snart”.

Samtidigt strider satsningen både mot EU:s högt uppsatta mål och amerikanske presidenten Joe Bidens mål om nettonoll-utsläpp till 2050.

Biden sjösatte dessutom ett program under 2022 för att betala ut 27 miljarder dollar för investeringar i projekt kring ren energi och för att motverka klimatkrisen.

Ukraina gav insikt

Jay Hatfield tror att erfarenheterna från Europa efter Rysslands attack mot Ukraina varit avgörande.

Europas våndor när naturgaspriserna steg och kranen stängdes har gjort de amerikanska energijättarna övertygade om att det fortfarande är förnuftigt att investera i fossila bränslen.

ANNONS

Exxons kommentarer till köpet av Pioneer är att det ger ”en möjlighet till ännu större amerikansk energisäkerhet” och kommer att öka USA:s trygghet på energiområdet ”till nytta för den amerikanska ekonomin och dess konsumenter”.

Relaterad läsning:

Exxon drämmer till med alla tiders rekordvinst – Dagens PS

Exxon kände till klimathotet men mörkade – Dagens PS

Exxon Mobil lovar att bli klimatneutrala till 2050 – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS