Dagens PS

Ericsson kan drabbas av böter i miljardklassen

USA:s finansinspektion, SEC, har påbörjat en utredning om Ericssons misstänkta mutor i Irak och nu sjunker bolagets aktie på börsen.
USA:s finansinspektion, SEC, har påbörjat en utredning om Ericssons misstänkta mutor i Irak och nu sjunker bolagets aktie på börsen. (Foto: Ericsson)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juni 2022Publicerad: 10 juni 2022

Efter beskedet att USA:s finansinspektion har påbörjat en utredning om misstänkta mutor i Irak sjunker nu Ericssons aktie på börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen meddelade USA:s finansinspektion, SEC, att en utredning om huruvida Ericsson betalat ut mutor i Irak har inletts. Idag sjunker Erikssons aktie, det rapporterar Bloomberg.

Analytiker tror att utredningen kan sluta med böter i miljardklassen. Bloomberg skriver att Handelsbankens analytiker Daniel Djurberg i ett mejl skriver att böterna kan hamna på mellan 100 och 300 miljoner dollar, vilket motsvarar mellan nästan 982 miljoner och drygt 2 945 miljoner kronor.

Inte någon nyhet för marknaden

Han säger till Bloomberg att nyheten om att SEC påbörjat en utredning om Ericsson inte kommer som någon överraskning för marknaden men att det naturligtvis är negativt för bolagets aktie.

Daniel Djurberg ger Ericssons aktie rekommendationen köp, det gör 20 av de 31 analytiker som bevakar aktien, 10 analytiker ger rekommendationen behåll och en ger rekommendationen sälj, detta enligt Bloombergs data.

Daniel Djurberg säger att han väntar sig en lösning inom 12 månader.

“Utfallet i DOJ/SEC-resolutionen kommer att bli en positiv trigger för framtiden”, säger han, med hänvisning till aktiens utveckling, skriver Bloomberg.

Ericssons aktie faller

ANNONS

Hittills i år har Ericssons aktie fallit med 18,5 procent, det kan jämföras med nedgången på 15,5 procent i OMX Stockholm 30.

På Stockholmsbörsen har Ericssons B-aktie vid 12:10 hittills under dagen tappat 4,38 procent och A-aktien har tappat 4,09 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ericsson har vägrat delge börsen sin mut-rapport

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS