ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

Epstein fortsätter att spöka på Wall Street

Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023
Epstein
Jeffrey Epstein dog 2019 men ställer fortfarande till bekymmer för bankerna. (Foto: TT)

Jeffrey Epstein fortsätter att spöka på Wall Street, fortfarande fyra år efter sin död i en fängelsecell 2019.

ANNONS
ANNONS

Den här gången är det Goldman Sachs chefsjurist Kathy Ruemmler som står i centrum.

Hon anställdes 2020 och berättade då om sina tidigare affärer med Jeffrey Epstein.Trots det har hon nu, tillsammans med Goldman Sachs, hamnat i en ny uppseendeväckande tvist där kärnan är hur så många visat sig villiga att arbeta vidare med Epstein även efter hans fällande dom 2008 där han fälldes för att ha begärt prostitution från en minderårig.    Trots det ville många fortsätta göra affärer med honom och nu att chefer på företag inklusive Goldman, JP Morgan Chase & Co, Citigroup Inc., Bank of America Corp. och Barclays Plc ser dessa kopplingar komma ut i allmänhetens syn – och i många fall uttrycker ånger, efter avslöjanden i Wall Street Journal.

”Ångrar att jag kände honom”

Efter dessa avslöjanden sade Ruemmler till WSJ att “jag ångrar att jag någonsin kände Jeffrey Epstein.”

Ruemmler kände Epstein professionellt “och hon berättade proaktivt för Goldman Sachs om det och andra affärskontakter och kunder under anställningsprocessen”, sade en talesman för banken.

“Många av Ruemmlers kontakter med Epstein relaterade till en potentiell representation som involverade Gates Foundation, en representation av Edmond de Rothschild-banken som blev en långsiktig kund och andra affärsmöjligheter.”

ANNONS
ANNONS

Fortsatte flera år

Ett par rättsprocesser mot JP Morgan – en på uppdrag av Epsteins offer och en annan från Virgin Islands, där han bodde – har undersökt varför banken och dess chefer fortsatte att hantera sexförbrytarens pengar i flera år efter hans första fällande dom.

Kärandena hävdar att företaget effektivt möjliggjorde en del av hans påstådda sexhandel, vilket företaget kraftigt bestrider.

Mörkade?

I mars stämde JP Morgan Jes Staley, sin tidigare chef för kapitalförvaltning, och anklagade honom för att ha mörkat sin relation med Epstein och skydda finansmannen från att bli avvisad som kund.

Rättegången har tvingat JP Morgans chefer, inklusive Mary Erdoes, chef för förmögenhetsförvaltningen, att svara på frågor om varför företaget höll fast vid Epsteins verksamhet i cirka fem år efter hans första fällande dom. Erdoes nämns inte som en åtalad.

“Jag är så ledsen att vi hade någon relation till den mannen överhuvudtaget,” sade JP Morgans vd Jamie Dimon förra veckan.

Läs även: Vem vågar köpa paradisöar efter Epstein?

Läs även: Handelshögskolans pris till kvinnor: Träffa Jeffrey Epstein

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

SaltX har utvecklat en elektrifieringsteknik för utsläppstung industri såsom kalk- och cementindustrin, som möjliggör en tillverkningsprocess fri från CO2-utsläpp. Bolaget har fått ett kommersiellt genombrott med betydande beställningar och intresset för tekniken är stort. Nu genomför bolaget en företrädesemission, sista möjlighet att teckna är 25/9 2023.

Läs mer & teckna här