Elon Musk är orolig för att hans nya rymdsatsning ska krascha innan den ens startat. I ett mejl till de anställda beskriver han problem som är ”mycket värre än vad de verkade för ett par veckor sedan”.

ANNONS

Starship är SpaceX nya raket som företaget utvecklar för att kunna skicka människor och last till månen och Mars. Företaget har testflugit prototyper, men bara korta provturer vid .

För att kunna gå vidare och skicka Starship ut i rymden behöver raketerna upp till 39 Raptormotorer var, och då måste produktionen av motorerna öka ordentligt.

Står inför konkurshot

När de anställda såg fram emot att fira Thanksgiving med sina familjer fick de alltså mejl från högste chefen där han bad dem arbeta över helgen i stället.

”Produktionskrisen av Raptormotorer är mycket värre än det verkade för ett par veckor sedan”, skriver Elon Musk till de anställda.

”Vi står inför ett reellt konkurshot om vi inte kan se till att Starship flyger åtminstone varannan vecka nästa år”, fortsätter Musk.

Raptor är alltså SpaceX enorma metangasmotor som ska användas för att driva företagets nya uppskjutningssystem, Starship. Planen är att man ska ge sig in i rymdturismbranschen. I april fick SpaceX ett kontrakt värt 2,9 miljarder dollar (drygt 26 miljarder kronor) från NASA för att utveckla Starship för att kunna skicka astronauter till månen så tidigt som 2025, skriver The Verge.

Flera chefer har fått lämna

Planen har varit att skicka den första Starship ut i rymden i januari eller februari 2022, men det verkar alltså inte som om motorutvecklingen följer schemat Elon Musk presenterade så sent som 17 november.

I november avgick dåvarande vd för Propulsion, Will Heltsley, som arbetat för företaget sedan 2009. Han hade då tidigare avlägsnats från utvecklingen av Raptormotorn, och Musk skriver att företagets ledning undersökt problemen i utvecklingsprogrammet. Man har upptäckt omständigheter som är ”mycket allvarligare” än vad man tidigare trott.

Också vd:n för mission and launch operations, Lee Rosen, lämnade företaget. Han hade då arbetat för SpaceX sedan 2013.

ANNONS
ANNONS

”Jag skulle ha tagit ledigt den här helgen, min första lediga helg på länge, men jag kommer i stället att vara på Raptor hela natten och hela helgen”, skriver Musk, och ber alla anställda som har möjlighet att infinna sig på SpaceX högkvarter i Hawthorne, Kalifornien.

Läs även: Försvarsmakten siktar mot stjärnorna – ska använda satelliter  [Dagens PS]

Läs även: Cathie Wood till Musk: Tech böjer inflationskurvan [Dagens PS]