Dagens PS

ECB-topp: Vi sänker inte räntan före Fed

ECB
ECB sänker inte räntan före amerikanska Fed, deklarerar Österrikes hökaktiga centralbankschef. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Med mindre än två veckor kvar till ECB:s policymöte deklarerar Österrikes centralbankschef att någon räntesänkning inte kommer före Federal Reserves i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) lär dröja med sin första räntesänkning då inflationen kom in överraskande högt i januari och ekonomin tycks stå robust.

Robert Holzmann, ledamot i Europeiska centralbankens ECB-råd, säger till Bloomberg TV att det är osannolikt att Europeiska centralbanken skulle sänka räntan före Fed.

“Om Fed ändrar sin policyhöjning så antar jag att det kommer att ha samma förutsättningar som i Europa, eftersom dessa valutaområden är sammankopplade så det skulle då också innebära att vi måste tänka om”, säger den hökaktige ECB-toppen.

Varför skulle ECB klippa räntan tidigare än Fed?

Han konstaterar att Fed vanligtvis håller i taktpinnen för räntepolitiken och han kan inte se vad som skulle få ECB att “klippa tidigare”, som han uttrycker det med adress till styrräntan.

Inom ECB spretar det åt olika håll, medan en del anser att räntan kan sänkas redan i mars vill andra ha mer garantier för att inflationen faller tillbaka innan den aggressiva penningpolitiken överges.

Den mest framträdande prognosen från börshandlare är att ECB kommer med en första räntesänkning i juni.

ECB-ledamoten: Inflationsriskerna kvar

ANNONS

Chansen på att ECB sänker räntan i april är en av fyra, skriver Bloomberg med hänvisning till investerarnas syn på saken.

När det gäller USA-räntan bedöms sannolikheten vara 70 procent att Fed gör en första räntesänkning i juni men att det är mer troligt att den kommer i juli.

I Europa är ECB mer fokuserade på lönerna och att dessa kan driva upp inflationen på nytt.

Robert Holzmann pekar dels på dessa inflationsrisker men även de pågående spänningarna och attackerna på fraktfartyg i Röda havet, där situation kan “explodera”, varnar han i Bloomberg TV-intervjun.

Läs även: Inflationen sjunker i Eurozonen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS