Det är många aktieägare som har njutit av teknikjätten Apples tjurrusning på den amerikanska börsen de senaste åren. Det färre kanske känner till är att bolagets rörelsevinst i praktiken har stått stilla de senaste fem åren.

ANNONS

Uppgången har i stället drivits av massiva återköp samt ett rusande p/e-tal. Det skriver Dagens Industri i en analys i torsdagens utgåva.

Aktien har klättrat 294 procent på fem år och inklusive utdelningar är avkastningen 327 procent. Rörelsevinsten har bara stigit med 13 procent på fem år. Vinsten per aktie har samma tidsperiod ökat med 57 procent, tack vare återköp av egna aktier. P/e-talet har klättrat till 35 i dagsläget, jämfört med 12 så sent som vid årsskiftet 2018/2019.

Minska exponeringen – du är inte Warren Buffett

”Aktien är kanske världens mest likvida mitt i ett teknikrally som vi inte sedan 1999. Lägg till att den växande tjänstedelen börjar ses som ett molnbolag så har vi kanske några pusselbitar till rallyt”, skriver tidningen och tillägger att spliten i somras eldade på kursuppgången.

”Apple är ett fantastiskt bolag att äga. Men är man inte lika långsiktig som investerarlegenden Warren Buffett, bolagets näst största ägare, kan det vara vettigt att skala ned innehavet när kursuppgången drivs av rusande p/e-tal snarare än rusande vinst”, avslutar Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Sälj Apple och Tesla – här är aktierna du ska äga [DagensPS.se] »