Dagens PS

Danske Bank: "Kortvarig uppstuds på aktiemarknaden"

undervikt
Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn. (Foto: Danske Bank"
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 14 nov. 2022Publicerad: 14 nov. 2022

Danske Bank tror inte att börsens uppgång fortsätter. Att räntorna är högre gör att det finns intressanta alternativ utanför aktiemarknaden, och banken fortsätter att undervikta aktier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Danske Bank tror inte att börsens uppgång på senare tid betyder att aktiemarknaden fortsätter att gå uppåt. Det skriver bankens seniora strateg Maria Landeborn i en marknadskommentar, enligt Privata Affärer.

2023 blir tuffare globalt

Maria Landeborn tror att det rör sig om en “kortvarig uppstuds” efter en svag inledning på hösten.

“När vi går in i 2023 kommer penningpolitiken att vara åtstramande för den globala ekonomin och det lär få konsekvenser för både arbetsmarknaden och bolagens resultat”, skriver hon.

ANNONS

Senaste nytt

Danske bank underviktar aktier

Banken fortsätter att undervikta aktier eftersom man tror att det kan bli mer turbulens på börsen. Det högre ränteläget gör att man kan förvänta sig högre avkastning på obligationer, vilket Landeborn ser som ett alternativ till aktier.

“På 6-12 månaders sikt väntar vi oss även att de långa räntorna kommer att sjunka något, vilket i så fall innebär en positiv kurseffekt på obligationer”

Mindre hökaktig Fed?

ANNONS

När det stod klart att inflationstakten i USA inte alls höll den takt som förväntats rusade börsen. Det ger också hopp om att Federal Reserve, USA:s Centralbank, blir mindre hökaktig enligt Landeborns marknadskommentar. Det gäller dock att inte glömma att den amerikanska inflationen är högt över det 2-procentiga målet.

USA:s ekonomi stark

“Sannolikt vill centralbanken se flera månader i rad med sjunkande siffror för att förändra retoriken”, skriver Maria Landeborn.

“Det finns dessutom flera tecken på att det underliggande inflationstrycket fortfarande består.”

Danske Bank behåller övervikten i amerikanska aktier. När det gäller tillväxtaktier gäller neutral vikt. Landeborn skriver att hon också fortsatt ser en relativ styrka i USA:s ekonomi.

Läs även: Danske Banks strateg: Då är börsbotten nådd 

Läs även: Därför tokrusade börsen förra veckan 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS