Cristina Stenbeck-flytt oroar aktieägare – "förvånar"

Uppdaterad: 09 feb. 2023Publicerad: 09 feb. 2023
Cristina Stenbeck
Cristina Stenbeck har lämnat Stockholm i det tysta och övergett alla sina formella uppdrag i Kinnevik i Stenbecksfären. Det oroar tung aktieägare ur en av grundarfamiljerna. "Det förvånar mig". (Foto: TT)

I hemlighet har Cristina Stenbeck lämnat Sverige och det väcker oro: “Det förvånar mig”, säger tung aktieägare ur en av Kinneviks grundarfamiljer.

ANNONS
ANNONS

Svenska Dagbladet, som nu kör en poddserie om Stenbeck-imperiet, Dynastin som den kallas, berättar med hänvisning till Skatteverket att Cristina Stenbeck anmälde ny adress i London 1 december 2021.

I det tysta har hon flyttat utomlands. Till Storbritanniens huvudstad och tidningen spekulerar i om detta kan vara ett första steg på upplösningen av dynastin Stenbeck.

Hon försäkrade tidigare efter flera år av utlandsboende att hon ville bo i Sverige och köpte även lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Allt medan barnen sattes i svenska skolor.

Cristina Stenbeck har avslutat sitt formella engagemang helt

Cristina Stenbeck har avslutat sitt professionella engagemang i Kinnevik i Stenbecksfären. Hon var länge bolagets styrelseordförande och satt sedan som ledamot i styrelsen och i valberedningen, men dessa stolar har hon lämnat. På samma sätt som hon övergivit Stockholm.

Adelsmannen Johan Klingspor, som ägt aktier i Kinnevik i hela sitt liv och själv varit djupt aktiv i Stenbecksfären, uttrycker stor oro i SvD över Cristina Stenbecks yrkesmässiga sorti ur Kinnevik.

Familjen Klingspor är en av de tre grundarfamiljerna i Kinnevik.

ANNONS
ANNONS

Johan Klingspor: Tråkig utveckling

“Det är en tråkig utveckling när Cristina Stenbecks engagemang minskat så mycket. Det förvånar mig att hon inte mer tydligt har förklarat varför hon har dragit sig tillbaka”, säger Johan Klingspor till Svenska Dagbladet.

Det är fortfarande så att Cristina Stenbeck, vilket bör nämnas, har plats nummer 1 på Kinneviks ägarlista.

Men Johan Klingspor är ändå bekymrad då ingen i familjen Stenbeck längre är representerad i styrelsen, vilket går på tvärs med Jan Stenbecks vilja.

Rädd för att Kinnevik blir tjänstemannastyrt

Ingen ur grundarfamiljerna har i dag någon maktstol (styrelseplats) i bolaget.

“Därmed ökar risken för att det ska bli ett bolag styrt av tjänstemän”, säger Johan Klingspor.

Även Aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker att Cristina Stenbecks utlandsflytt i det tysta är märklig, och han säger till SvD att det är både “unikt” och “extremt ovanligt” med en “walk over” från en huvudägare på det sätt som skett.

Cristina Stenbeck har avböjt kommenterar i tidningen.

Kinnevik är en av Stockholmsbörsens mest populära aktier, en så kallad folkaktie.

Läs även: Jan Stenbecks okände son kände skam

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.