Tre experter guidar dig på aktiemarknaden – festen är inte slut, försäkrar trion.

ANNONS

SvD har pratat med trojkan: Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank, Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, och Mikael Angberg, kapitalförvaltningschef på Första AP-fonden.

Mikael Angberg råder dig som har möjlighet att köpa aktier nu på frågan hur 10 000 ska investeras smartast.

Alexandra Stråberg rekommenderar dig att först fundera hur länge du kan vara utan pengarna. Hon betonar vikten av att redan ha ett buffertsparande innan du handlar med aktier.

”Tänk alltid på riskspridningen, och sprid dina innehav i flera olika bolag i flera olika branscher, eller välj fonder som investerar på flera marknader”, är hennes råd i tidningen.

Stuva portföljen med svenska aktier

Mattias Isakson anser att det kan vara läge att exponera sig på bred front mot den svenska aktiemarknaden, ”antingen via en bred fond alternativt via investmentbolag”, tipsar han i artikeln.

Alexandra Stråberg understryker att tidshorisonten är viktig, även om det rör sig om 100 000 kronor som ska investeras, då kan det vara smart att dela upp aktieköpen i stället för att gå all-in på en gång, resonerar hon i Svenska Dagbladet.

Mattias Isakson håller med och Mikael Angberg lyfter fram betydelsen av att tänka långsiktigt i placeringen, då blir du inte så nervös när börsen tillfälligt skakar till, menar han.

ANNONS
ANNONS

”Att försöka tajma marknaden är notoriskt svårt”, framhåller han också.

På frågan om det är dags att kanske casha hem vinsten, är svaret att börsfesten inte är över. Men om du behöver pengarna nu så kan det vara klokt att fundera på en vinsthemtagning.

Läs hela artikeln på SvD.