Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn, skriver i en kommentar till utvecklingen på aktiemarknaden att volatiliteten är här för att stanna och att investerare bör fokusera på sin långsiktiga strategi och riskkontroll.

Det framgår av ett inlägg på sajten nextconomy.

Enligt strategen är vinstutvecklingen stabil. I USA har fler bolag än vanligt slagit estimaten och den förväntade vinsttillväxten för S&P500 är 22 procent i år. För det europeiska indexet STOXX 600 väntas en tillväxt på 9,4 procent i år, vilket är att anse som starkt. I Norden är utvecklingen mer dämpad men strategen menar att det har att göra med högst ställda förväntningar.

Samtidigt finns det gott om orosmoln där riskaptiten är nedtryckt på grund av en kombination av hög politisk risk, rädsla för stigande räntor och att konjunkturen har toppat, vilket skulle indikera att lägre vinsttillväxt är att vänta. Landeborn menar dock att det inte är sannolikt att en lågkonjunktur står för dörren men att det finns fog för oro.

”Mellanårsval i USA, svåra Brexit-förhandlingar, budgetdramatik i Italien och sist men inte minst handelskriget som mullrar vidare tills Donald Trump twittrar något annat”, nämner strategen som orosmoment.

Gällande marknadsvolatiliteten är den här för att stanna, enligt Landeborn. Detta mot bakgrund av en toppande tillväxt, stigande räntor och att den globala ekonomin är på väg in i den senare delen av konjunkturcykeln.

Inför mellanårsvalen i USA den 6 november förväntar sig Landeborn en splittrad kongress med begränsad påverkan på börsen och ekonomin.

Läs även: Sparekonom: Volatil men stark börs [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

Läs vidare: Insiderguru: Då ska du köpa aktier [DagensPS.se] >

Läs också: Åtta aktieproffs: Så slutar börsåret [DagensPS.se] >