Dagens PS

Så förvandlade Bennet 500 miljoner till 62 miljarder

Industrimannen Carl Bennet
Carl Bennets aktieportfölj i det egna företagsimperiet är i dag värd cirka 62 miljarder. Från början satsade han en halv miljard. Slå det, den som kan! (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 mars 2021Publicerad: 29 mars 2021

Industrimannen Carl Bennet kan konsten att få företag att växa och den egna aktieportföljen att svälla och spränga alla ramar i värdestegring. I augusti fyller den kände och mycket framgångsrike börsnestorn 70 år – men han tänker inte pensionera sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En vacker dag lämnar han emellertid över ägandet av sitt succéimperium till dottern och enligt Affärsvärlden (obs, betalvägg, inloggning krävs) som träffat den lyckosamma skåningen håller han på i dag med att skola in svärsonen i rollen som ägaransvarig.

Carl Bennet står bakom det som tidningen beskriver som “ett av Sveriges mest imponerande företagsbyggen”.

Han är praktiskt taget vd för en koncern med omkring 62 miljarder kronor i omsättning och 29 000 anställda.

Litar på att det blir bra

Hans helägda bolag Carl Bennet AB har över 50 procent av rösterna i börsnoterade Getinge, Elanders, Arjo och Lifco. Han är vd, ordförande och ensam ägare i alla bolagen.

Han sitter på olika maktstolar och håller i klubben i valberedningen i hela bolagskvartetten, berättar AFV och uppger att dottern Anna så småningom alltså får ta över ägandet och att Annas make, svärsonen Dan Frohm, som redan är ledamot i alla fyra bolagen, är tilltänkt att leda sucékoncernen när Bennet drar sig tillbaka.

“Jag lägger inga ramar eller regler för hur det ska bli senare utan skapar bara en stabil plattform, där företagen kan fortsätta växa och utvecklas. Jag tror på att ge människor förtroende och jag hoppas och tror att de hanterar det på bästa sätt”, säger Bennet i reportaget där det framgår att han tidigare stod Socialdemokratin nära vilket gjort att han kallats Röde Baronen, men i dag står Carl Bennet mer i mitten politiskt och förklarar att han har “en tro på marknadsekonomi och liberal grundsyn”, kombinerad med “en klok fördelningspolitik”.

Den så kallade januariöverenskommelsen mellan regeringen och stödpartierna C och L har Bennet “liten förståelse för”.

ANNONS

Det är inget bra upplägg, slår han fast.

Han för samtal med båda politiska läger, höger som vänster, men skulle önska att näringslivet var mer engagerad särskilt i politikens högborg Bryssel och EU.

Krossar Stockholmsbörsen index

1989 satsade Carl Bennet 500 miljoner kronor på ett bolag med 500 anställda.

I dag har det växt till en företagskoloss vars värde alltså uppges vara snudd på 62 miljarder kronor. Så mycket är Bennets börsportfölj värd i dagsläget, vilket enligt Affärsvärlden är nästan en fördubbling jämfört med för ett år sedan.

På fem år har Bennet mosat börsens index. Då var värdet på hans aktier 18 miljarder. Sedan dess har värdet ökat med cirka 245 procent. Under samma tid har Stockholmsbörsen stigit med drygt 80 procent (all share), skriver AFV.

Nyligen berättade Dagens PS att pandemin varit en jackpot för Carl Bennets bolag med betoning på Getinge vars respiratorer gått från en produktion på 10 000 till 25 000 per år. Läs mer om det här “Pandemin miljardärens lyckokast – får 160 miljoner”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS