I Shanghai sjönk det sammanlagda börsvärdet med snudd på hisnande 370 miljarder dollar direkt i börsöppningen.

ANNONS

Handeln är i gång igen på Kinas börser efter nyårsfirandet och Shanghaibörsen och Shenzhen har båda fått mardrömsstarter med ras på 8,1 respektive 8,3 procent enligt Omni Ekonomis börsrapport från 05.10-tiden på måndagsmorgonen, svensk tid. Som mest var Shanghaibörsen ned med drygt 8,7 procent medan Shenzhen kompositindex var ned med 9 procent. Börsfallen är de brantaste på fem år, skriver SvD Näringsliv.

”På aktiemarknaden tar man det säkra före det osäkra, och investerare höll andan inför börsernas öppning efter att de varit stängda under nyår. Nu ser vi den reaktion vi har haft förra veckan på världens börser återspeglas i det här raset. Det är förstås allvarligt”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till tidningen.

Virusutbrottet och oron för smittan sänker Kinabörserna. I Shanghai uppges närmare 370 miljarder dollar initialt ha gått upp i rök, skriver Omni med hänvisning till Reuters.

Den kinesiska valutan yuanen backade samtidigt till den lägsta nivån i år, framgår det liksom att Kinas centralbank nu försöker lugna marknaderna genom löften med ekonomiska stimulanser för att stötta tillväxten.

Det så kallade coronaviruset rapporteras nu på morgonen ha krävt 361 människors liv i Kina, vilket skakar landets finansmarknader.

ANNONS
ANNONS

I Japan är börsdramatiken inte lika stor som i Kina, dock hade Nikkei vid tidpunkten för Omnis börsrapport backat med 1,1 procent medan Kospi i Sydkorea var ned med mer blygsamma 0,1 procent.

I Hongkong var börsen däremot upp med 0,1 procent.