Det nya coronaviruset väntas sannolikt ha en kortlivad effekt på finansmarknaderna, enligt analytiker och ekonomer, skriver CNBC.

Uppfattningen är att viruset, som har sitt epicentrum i kinesiska storstaden Wuhan, mest påverkar de asiatiska börserna. I USA borde effekterna inte bli stora förutsatt att viruset inte visar sig vara mer dödligt än vad det är och börjar skörda många offer utanför Kina.

Det som talar för att viruset inte blir lika påverkande som Sars från 2002-2003 är att Kina i dag är mer transparent, uppgav Peter Boockvar, investeringschef på Bleakley Global Advisors.

Han pekade också på Kinas snabba reaktion jämfört med tidigare virusutbrott som något positivt. På den negativa sidan finns att människor reser mer idag vilket underlättar en snabbare virusspridning, tillade Boockvar.

Sars, som totalt dödade nästan 800 personer och infekterade 8 000 världen över, drabbade USA-börserna i början av 2003 när de just höll på att lämna en långvarig nedgång bakom sig. Efter att viruset stoppats påbörjades en ny uppgång som varade fram till finanskrisen 2008.

ANNONS
ANNONS