Ser flera lampor blinka rött när det gäller den amerikanska ekonomin och som riskerar att påverka Europa negativt.

”Det finns en hel rad betydande risker för att framför allt USA ska bromsa in skarpt”.

Det säger Torsten Slok, chefsekonom på Deutsche Bank, skriver Dagens Industri (obs, inloggning krävs).

Han ser dock ett scenario framför sig i år där Europas börser fortsätter stiga med ytterligare 10 procent under 2020, samtidigt bedömer han att aktiemarknaden i USA kan slå av på takten mer för att sedan återhämta sig på sluttampen av året, framgår det.

Di berättar att experten för ett år sedan varnade för en recession i Europa men att den uteblev även om tysk ekonomi slog av betänkligt på takten vilket gav övriga euroländer ”kalla kårar”.

ANNONS
ANNONS

I dag menar Torsten Slok att recessionsrisken minskat rejält, i synnerhet i euroområdet, men mycket hänger på hur USA:s president agerar framöver, om Trump aviserar nya tullhot mot Europa, förklarar han.

Han räknar med att USA och Kina fortsätter i positiv anda på tillväxtfronten, om än marginellt, medan även orosmolnen skingrat sig i Europa när det gäller exempelvis brexit.

Han tror också, framhåller han, att Europabörserna inklusive Stockholmsbörsen går bättre i år än New York-börsen.

I stora drag kalkylerar han med en förhållandevis lugn global finansmarknad, dock med reservation för hur storpolitiken utvecklar sig, osäkerhet kring presidentvalet i USA, de amerikanska hushållens skuldsättning och att handelsoron, trots undertecknandet av fas 1-avtalet, kan ta ny fart mellan USA och Kina. Här har tullbråket orsakat större problem för USA:s ekonomi är skattesänkningarna lyft densamma, konstaterar Deutsche Banks chefekonom, enligt Di.