Microsoftgrundaren Bill Gates tappar placeringar på Forbes 400-lista över de amerikaner som är rikast – han har sin sämsta placering på 30 år.

ANNONS

Forbes släppte i dagarna sin årliga lista över de 400 rikaste amerikanerna. Toppar gör Amazongrundaren Jeff Bezos, följt av Teslas Elon Musk och Mark Zuckerberg på Facebook.

För första gången sedan 1991 finns inte Microsoftgrundaren Bill Gates på de två högsta placeringarna, han kommer ”bara” fyra. Detta trots att hans förmögenhet ökat med 23 miljarder dollar det senaste året till totalt 134 miljarder.

Skilsmässan kostade Gates

Enligt Forbes beror det på att Bezos, Musk och Zuckerberg har haft mer exponering mot sina företag, vars aktiekurser har rusat under pandemin. Bill Gates fick också ge ifrån sig minst 5,7 miljarder dollar i aktier i skilsmässan med exfrun Melinda French Gates. 

”Om hans äktenskap och förmögenhet hade förblivit intakta skulle Gates vara rikare än Zuckerberg”, skriver Forbes.

Bara två icke-amerikaner skulle kvala in

Forbes lista är satt efter ett specifikt datum (3 september). I realtid fluktuerar förmögenheterna och placeringarna på listan baserat på bland annat aktiekurserna för företagen som de rikaste personerna äger. På Forbes realtidslista är Elon Musk på förstaplatsen och Bill Gates är tredje rikast, han har gått om Mark Zuckerberg som fallit ner till sjätteplatsen då Facebooks aktiekurs dykt efter en rad skandaler.

400-listan gäller också bara amerikaner – på listan över rikast i världen skulle fransmannen Bernard Arnault ta sig in på en tredjeplats i egenskap av storägare i lyxbolaget LVMH. Reliance Industries ordförande och storägare, indiern Mukesh Ambani, skulle kvala in på en tiondeplats

ANNONS
ANNONS

Forbes topp 10 över rikaste amerikanerna (namn, företag, förmögenhet): 

1) Jeff Bezos, Amazon: 201 miljarder dollar
2) Elon Musk, Tesla & SpaceX: 190,5 miljarder dollar
3) Mark Zuckerberg, Facebook: 134,5 miljarder dollar
4) Bill Gates, Microsoft: 134 miljarder dollar
5) Larry Page, Google: 123 miljarder dollar
6) Sergey Brin, Google: 118,3 miljarder dollar
7) Larry Ellison, Oracle: 117,3 miljarder dollar
8) Warren Buffett, Berkshire Hathaway: 102 miljarder dollar
9) Steve Ballmer, Microsoft: 96,5 miljarder dollar
10) Michael Bloomberg, Bloomberg LP: 70 miljarder dollar

Läs även: Ronaldo tjänar mest igen – toppar listan före Messi [Dagens PS]