Bankkrisen i Schweiz: Så hög blir statens nota

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
Schweiz
UBS har tecknat ett avtal med den schweiziska regeringen, som åtar sig att täcka upp för övertagna Credit Suisse förluster med 10 miljarder dollar. (Foto: TT)

UBS har tecknat ett avtal med den schweiziska regeringen, som åtar sig att täcka upp för övertagna Credit Suisse förluster med 10 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Det så kallade kreditförlustavtalet som UBS kommit överens med regeringen om motsvarar 9 miljarder schweiziska franc, eller 108,8 miljarder svenska kronor med fredagens valutakurs.

Det träder i kraft när UBS slutfört förvärvet av sin nödställda bankrival i Schweiz: Credit Suisse.

Det här uppger CNBC.

Samtidigt innebär uppgörelsen med staten att UBS tvingas ta den första smällen av notan på 5 miljarder dollar (54,4 miljarder kronor) eventuella realiserade förluster, framgår det.

“UBS kommer att hantera dessa tillgångar på ett försiktigt och omsorgsfullt sätt och avser att minimera eventuella förluster och maximera värderealiseringen på dessa tillgångar”, skriver UBS i ett uttalande som återges av CNBC.

Enligt den amerikanska finansnyhetskanalen förväntas affären med UBS statliga akutköp av Credit Suisse vara klar den 12 juni, om bara någon dag alltså.

Läs även: Krisande storbanken: Ännu ingen kvartalsrapport från UBS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS