Extrema tider kräver aggressiva åtgärder. När Federal Reserve gör sitt yttersta för att bekämpa inflationen ökar samtidigt risken för en ökning av kreditförluster bland USA:s banker. En av dem är Citigroup som i dag rapporterade en minskning med 25 procent i tredje kvartalets vinst. 

ANNONS

Inflation och en rädsla för en nedgång i ekonomin har från den ena dagen till den andra blivit ett konstant inslag på den globala marknaden. Så även i USA där oron är stor för att bankernas kreditförluster ska skjuta i höjden. Något som oundvikligen färgar av sig på deras resultat.

Ökad kreditförlust för Citigroup

För Citigroup kan det avläsas på delårsrapporten för det tredje kvartalet som visar på en minskning med 25 procent. Under det senaste kvartalet har bolagets reserver för kreditförluster utökats med 370 miljoner dollar, vilket kan jämföras med 1,16 miljarder dollar under 2021, skriver Reuters.

Det pressar i sin tur upp Citibanks totala kreditkostnader till 1,36 miljarder dollar – den högsta siffran på åtta kvartal. Även det kan jämföras förra årets siffror och en fördel på på 192 miljoner dollar. Företagets aktier sjönk med 1,2 procent.

Aktien ned 1,2 procent

På det mer positiva kontot steg intäkterna för Citis finans- och handelslösningar med 40 procent till 3,2 miljarder dollar.

Nettovinsten landade på 3,5 miljarder dollar, eller 1,63 dollar per aktie vid månadsskiftet, vilket kan jämföras med 4,6 miljarder dollar och 2,15 dollar per aktie i fjol.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om börs, finans och näringsliv? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: JPMorgans vinst sjunker men spöar förväntan [Dagens PS]