Dagens PS

Bankekonomer tror att inflationen har toppat

Christina Nyman, chefsekonom Handelsbanken, till vänster, Carl Nilsson, makroekonom på Swedbank och Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB, till höger, berättar om sin syn på inflationen
Christina Nyman, chefsekonom Handelsbanken, till vänster, Carl Nilsson, makroekonom på Swedbank och Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB, till höger, berättar om sin syn på inflationen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 apr. 2023Publicerad: 13 apr. 2023

På fredag väntas siffror som visar att inflationen är på väg ned. Aftonbladet har frågat tre bankekonomer hur snabb de tror nedgången blir.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Christina Nyman, chefsekonom Handelsbanken, tror att den totala inflationen inklusive energipriser och ränteförändringar, KPI, minskar med 1,1 procentenheter jämfört med februari, det skriver Aftonbladet.

Hon tror att KPI hamnar på 10,9 procent och menar att det främst beror på att energipriserna har sjunkit. Hon spår att inflationen är tillbaka på 2 procent i slutet av 2025.

“Varje månad fortsätter priserna upp från där vi är nu, så även när vi är tillbaka på 2 procents inflation så kommer priserna vara högre än vad de är i dag”, säger hon till Aftonbladet.

Swedbank

Carl Nilsson, makroekonom på Swedbank tror också att KPI för mars hamnar på 10,9 procent och att vi nu har passerat kulmen på inflationen.

“Det ska till något alldeles extraordinärt för att vi ska få en ny topp, däremot tror jag att vägen framöver blir ganska kantig”, säger han till Afronbladet.

SEB

Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB, tror att KPI-inflationen går ned till 11,0 procent i mars och att vi har nått inflationstoppen.

ANNONS

“Det är vår bedömning, att inflationen toppade förra månaden, men att den kommer ligga kvar på väldigt höga nivåer ett par månader till”, säger hon till Aftonbladet.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS