Samtidigt som många varnar för Spac-bolagen på börsen så tar bankchefen Jan Olsson det hela med ro. Spacarna är här för stanna menar han. 

Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank, håller inte med dem som säger att Spac-bolagen är ett tecken på ett börsen har nått sin topp.

”Spacarna är som med high yield-obligationerna, de är här för att stanna. De blir möjligen färre framöver, de är komplicerade instrument men samtidigt mycket intressanta och med begränsad risk”, säger han till Di. 

Kommer utvecklas

Han säger vidare att Spacarna inte är riskfria och framöver tror han att instrumentet utvecklas och även kan investera i noterade instrument.

”Du köper ju företag som lever vidare, och lyckas inte förvärven får du tillbaka merparten av pengarna.”

Efter Spacarna ser Jan Olsson framför sig ett derivat som förpackar investeringsprodukter, aktier och skulder tillsammans på ett nytt sätt.

ANNONS
ANNONS

”Det blir ett instrument som investerarsidan tar fram, tror jag. Och det kommer från USA, det är alltid där sådana här trender föds. Så var det med high yield-obligationerna, som möjliggjorde private equity-revolutionen, och så var det med Spacarna.

Anpassar sig

Han tror inte heller att det senaste deltautbrott kommer få börsen på fall.

”Jag är ju ingen epidemiolog, och det är klart att det finns många varianter av covid, och att vi lär drabbas av andra virus också”, säger Jan Olsson och sammanfattar:

”Men vi inser att vi får leva med det och ekonomin och näringslivet anpassar sig.”

Läs mer: Sven Hagströmer försvarar Spac-bolagen

ANNONS
ANNONS