SEB går emot andra storbanker och satsar på tre nya europeiska länder. Nederländerna, Österrike och Schweiz blir del i bankens nya affärsplan. ”Det blir en nordeuropeisk profil på den här nordiska banken”, säger vd Johan Torgeby.

ANNONS

Medan andra nordiska banker tar bort sina verksamheter utanför Norden så går SEB mot strömmen och expanderar till tre nya länder: Nederländerna, Österrike och Schweiz.

Expansionen gäller erbjudandet inom divisionen Stora företag & finansiella institutioner, LC&FI, som redan erbjuder affärsbank- och investment-banktjänster till stora företag och institutioner i Tyskland, Storbritannien och de nordiska länderna.

De största företagen 

SEB:s vd Johan Torgeby säger till Di att banken tittar på ett hundratal storbolagskunder och de största hundra företagen som har hög kreditvärdighet, i de tre nya länderna.

”För att se om vi kan hitta någon typ av långsiktig ömsesidig relation”, säger han.

Och det är just långsiktighet som Johan Torgeby trycker hårt på, och jämför med bankens expansion i Norden för drygt tio år sedan.

”Idag kan vi se att 19 procent av LC&FI:s intäkter kommer från de kunder som vi tagit in sedan 2010.”

Nordeuropeisk bank

Samtidigt beskriver Johan Torgeby det hela som ett ”otroligt spännande sätt att se sig som en mer nordeuropeisk bank i storföretagsaffären, snarare än en nordisk bank”.

”Det här öppnar upp det”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Storbanken skärper kraven – kastar ut smutsiga bolag