Dagens PS

Nordea äger obligationer i Belarus

Nordea Aleksandr Lukasjenko
Nordea har köpt statsobligationer i Belarus, som styrs av diktatorn Aleksandr Lukasjenko, avslöjar danska medier. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 08 mars 2021

Nordea äger statsobligationer i Belarus, trots att EU inte erkänner landets president. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är de danska medierna Berlinske och Børsen som avslöjar att sju Nordeafonder har investerat 25 miljoner euro, drygt en kvarts miljard svenska kronor, i belarusiska statsobligationer.

EU har inte erkänt landets president Aleksandr Lukasjenko efter våldsamma valet i somras, och EU och har infört sanktioner mot Belarus. Trots det har Nordeafonderna inte avslutat sina investeringar i landet ibland som kallas för “Europas sista diktatur”.

Nordea försvarar investeringarna

Flera köp ska ha skett efter det våldsamma valet i somras. Berlingske skriver att två danska Nordeafonder står för 4,5 miljoner euro.

”Det är sant att vi har investerat i belarusiska statsobligationer i några av våra fonder. Detta är ett svårt område som vi regelbundet diskuterar internt i relation till vår investeringsstrategi. Dilemmat är att om västvärlden drar sig ur all finansiering i Belarus, så står Ryssland redo med öppen plånbok”, skriver Eric Pedersen, chef för hållbara investeringar på Nordea Asset Management, i ett mejl till Berlingskse.

Sågas av oppositionspolitiker

Oppositionspolitikern Pavel Latusjko, som tidigare var kulturminister i Belarus, sågar argumenten till varför Nordea äger statsobligationer i Belarus.

”Det bästa sättet att utöva inflytande på är att sälja de belarusiska statsobligationerna. Att hålla fast vid dem innebär bara att förlänga Lukasjenkos diktatur”, säger han till Berlingske.

ANNONS

”Regimen är beroende av varje liten 25-öring för att undvika en ännu djupare lågkonjunktur. Myndigheterna använder EU-investerare som bevis på att resten av världen fortfarande litar på regeringen”, säger den belarusiske ekonomen Jaroslav Romantjuk till Berlinske.

Tidigare har också svenska möbeljätten Ikea fått kritik med sin handel med landet, då sju procent av virket som blir Ikea-möbler kommer från Belarus. Staten äger all skog i Belarus.

“Det är pengar som bidrar till att upprätthålla en extremt förtryckande regim”, sa Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Palmes internationella center till Dagens Nyheter i december.

Läs mer: Sampo säljer Nordea – Dagens PS

Läs mer: Möbeljätten Ikea bidrar till Lukasjenkos terror – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS