Swedbanks nye ordförande, den tidigare statsministern, sitter på dubbla stolar. ”Jättekonstigt”, anser Aktiespararnas vd.

ANNONS

Det säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, till Dagens Industri (obs, inloggning krävs) som uppger att Göran Persson – som på onsdagen valdes till ny styrelseordförande i penningtvättsanklagade Swedbank vid en extrastämma – sitter kvar i styrelsen för Ålandsbanken största ägare Wiklöf Holding.

Göran Persson ser ingen risk för intressekonflikter.

”Nej, nej, nej, det gör jag inte”, säger han till Di.

Men Joacim Olsson på Aktiespararna är av en annan uppfattning:

”Jag tycker det är jättekonstigt om det är så”, säger han bland annat till tidningen.

Joacim Olsson uttrycker förvåning över att Göran Persson inte lämnar sin maktstol i Ålandsbankens största ägare med tanke på sin nya roll som ordförande för Swedbank.

Joacim Olsson jämför det med att en ordförande i Swedbank skulle sitta i styrelsen för Investor, som är största ägare i SEB, även om Ålandsbanken inte på samma sätt konkurrerar med Swedbank.

ANNONS
ANNONS

”Det är lika principiellt felaktigt”, resonerar Aktiespararnas vd i Di-artikeln.

Nya banktoppar ska lämna in en anmälan till Finansinspektionen för att genomgå en så kallad ledningsprövning, framgår det, men någon sådan anmälan har Göran Persson inte gjort än och därmed har FI heller inte gjort någon prövning så här långt om ”eventuella intressekonflikter i hans uppdragsportfölj”.