Den schweiziska storbanken Credit Suisse stuvar om rejält i bolaget efter Archegos-kollapsen. En svensk, Christian Gellerstad, föreslås till Credit Suisse styrelse. 

Styrelsens ordföranden Urs Rohner kommer inte att ställa upp för omval vid stämman den 30 april, skriver Credit Suisse i ett pressmeddelande. Han lämnar styrelsen och bolagsledningen.

I stället föreslås Peter Derendinger till posten som ordförande, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Förlorade miljarder på Archegos

Banken har varit i blåsväder den senaste tiden, bland annat blev man djupt indragna i kollapsen av den amerikanska hedgefonden och storkunden Archegos, dit banken lånat ut stora krediter. Credit Suisse förlorade 40 miljarder på Archegos-affären, och varnade nyligen om att de gör storförlust under början av 2021.

Det privata investmentbolaget Archegos ägare Bill Hwang hade i hemlighet byggt upp en enorm förmögenhet på mer än tio miljarder dollar. Företaget var uppbyggt som ett familjebolag, vilket innebär att Hwang kunde sköta verksamheten under radarn och ta enorma risker med lånade pengar. Bland annat Credit Suisse pengar. Det hela föll ihop som ett korthus i slutet av mars.

Banken tog också en stor smäll när Greensill Capital ansökte om konkurs i början av mars, och flera toppchefer har tvingats avgå den senaste tiden.

Svensk med 20 år i schweiziska banksektorn

Bland de som föreslås få förtroendet att reda upp situationen finns förmögenhetsförvaltaren Christian Gellerstad. Credit Suisse blev hans arbetsgivare 2019, då han anslöt från en annan schweizisk bank, Pictet Group. Han har spenderat 20 år inom den schweiziska banksektorn, och även arbetat med bankverksamhet i Bahamas och Luxemburg, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

ANNONS
ANNONS

Under sin tid på Credit Suisse har Christian Gellerstad suttit med i fyra kommittéer i banken, inriktade på uppförande, regelefterlevnad och kompensations- och bonusfrågor. Kompetens som kan komma till nytta när banken ska reda upp skandalerna och få ordning på sitt rykte i finanssektorn.

Läs mer: Från multimiljardär till pank på dagar