Nätbanken Avanza har släppt rapport på måndagen och resultatet kommer in över förväntan, men aktien faller trots det.

ANNONS

Rörelseresultatet för årets tredje kvartal blev 574 miljoner kronor, vilket var bättre än analytikernas snittprognos på 520 miljoner kronor.

Nätbankens intäkter för Q3 blev 767 miljoner kronor mot väntade 713 miljoner kronor i snitt.

När det gäller courtageintäkterna hamnade dessa på 330 miljoner kronor, jämfört med snittförväntade 313 miljoner kronor.

Vd: Näst bästa kvartalet i historien

”Under kvartalet, som blev det näst bästa i Avanzas historia, passerade vi förra årets rekordår när det kommer till antal nya kunder. Kundnöjdhet är oerhört viktigt för oss. Vi behöver därför satsa mer inom kundstödjande funktioner, men även upprätthålla vår utvecklingsagenda. Vårt mål är ett företag där vi själva både vill jobba och vara kunder”, skriver Avanzas vd Rikard Josefson i ett pressmeddelande kring rapporten.

Under sommaren fokuserade Avanza på rekryteringar till kundstödjande funktioner och för att upprätthålla utvecklingsagendan har rekryteringstakten växlats upp generellt, enligt Josefson.

”Även om vi inte har slutfört vår affärsplaneringsprocess vill vi redan nu flagga för att kostnadsökningen för 2022 kan landa på omkring 20%. Stark kostnadskontroll är strategiskt viktigt för Avanza. Det kommer det att fortsätta vara”, fortsätter vd:n för Avanza i morgonens rapport.

Kostnadsökningen för årets tre första kvartal ligger på 17,6 procent exklusive flyttrelaterade engångskostnader.

ANNONS
ANNONS

Tidigare kommunicerad kostnadsökningstakt för helåret 2021 på omkring 15 procent kvarstår, framgår det.

Trots att Avanzas delårsrapport överraskar var aktien ned med 4,71 procent vid klockan 10.20 på måndagen. Kurstappet dämpades senare och vid lunchtid var aktien ned med 1,15 procent.

Läs mer: Nätmäklarna har rivstartat 2021 [Dagens PS]