Som kund hos Avanza kan du lätt via deras plattform öppna ett sparkonto och flytta pengar dit, men räntan på de konton som förmedlas är mycket lägre är den du får om du öppnar kontot hos banken.

ANNONS

Avanza-kunder kan via aktie- och fondmäklarens plattform öppna sparkonton hos olika nischbanker och för det får nätmäklaren en ersättning, det rapporterar Privata Affärer.

Räntan kan vara 0,85 procentenheter lägre

De sparkonton som nätmäklaren förmedlar har dock mycket lägre ränta än den du får som direktkund hos de banker Avanza samarbetar med, ibland kan den vara hela 0,85 procentenheter lägre.

Avanza-kunder som öppnar ett rörligt sparkonto i nischbanken Nordax via nätmäklarens plattform får exempelvis en ränta på 1,15 procent, men direktkunder hos Nordax får på samma konto en ränta på 2 procent.

Får ersättning för förmedlade konton

”Avanza är i första hand en plattform för investeringar i värdepapper. Vi erbjuder inga konsumtionslån och har därför inte möjlighet att erbjuda de bästa sparräntorna. Erbjudandet med Sparkonto+ är en möjlighet för våra kunder att ändå få ränta på sin likviditet”, skriver Avanzas ir-chef Sofia Svavar i ett mejl till Privata Affärer.

Enligt Avanza är det bankerna som bestämmer räntan på de sparkonton som förmedlas, Sofia Svavar berättar att Avanza får en distributionsersättning för förmedlade konton, men specificerar inte vilket belopp det handlar om, skriver Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Plus eller minus på rapportfloden? Kolla här [Dagens PS]