Audi förväntar sig ”enorma störningar” i den globala leverantörskedjan som en följd av kriget i Ukraina. Företaget varnar för att konflikten skapar ”extrem osäkerhet” inför tiden som kommer.

ANNONS

Trots att Ryssland och Ukraina inte spelar någon större roll när det gäller produktion av bilar är de stora exportörer av råmaterial och fordonsdelar, enligt CNBC. Det betyder att Audi inte kan ge besked om hur många bilar man kommer att producera, eller ge några ekonomiska prognoser för innevarande år.

Tyska tillverkare särskilt utsatta

”Vi kommer att se enorma störningar i alla leverantörskedjor, inte bara chippindustrin, utan alla internationella kedjor”, säger chefen för Audis försäljnings- och marknadsavdelning, Hildegard Wortmann enligt CNBC. ”Konsekvenserna blir enorma på grund av den här tillgångssituationen”.

Förutom råmaterial till halvledare är Ukraina också stor exportör av kablage och material till bilklädsel till Audi. Ungefär 45 procent av kablaget som exporteras från Ukraina går till Tyskland, och det gör just de tyska biltillverkarna särskilt sårbara. En vanligt bil har upp till fem kilometer kabel, och kablaget är en komplicerad produkt att bygga, enligt Elektroniktidningen.

Kvalificerad och billig arbetskraft

Många tillverkare har dragit nytta av det korta avståndet mellan länderna och den kvalificerade och billiga arbetskraften och byggt fabriker i Ukraina. Ungefär sju procent av kablaget till den europeiska bilindustrin kom från Ukraina.

På torsdagen gav Audi beskedet att man justerar produktionen vid en ungersk fabrik på grund av problem med leverantörskedjan, enligt CNBC som citerar Reuters. Också Mercedes-Benz och BMW har gjort justeringar i produktionen på grund av kriget.

Den svenska biljätten Volvo köper inget kablage från Ukraina, enligt Elektroniktidningen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Audi satsar på lyxigare modeller: ”Folk vill unna sig själva” [Dagens PS]

Läs även: Volkswagen säljer färre bilar – men höjer omsättningen [Dagens PS]