När Astra Zeneca redovisade sitt resultat från tredje kvartalet var det svagare än väntat. Aktien har gått ned, och deras cancerläkemedel har inte varit så lönsamt som väntat. Vaccintillverkarna har det generellt sett kämpigt på börsen, på grund av nylanserade tablettpreparat.

ANNONS

Under fredagsmorgonen släppte Astra Zeneca sin kvartalsrapport. Där markerades en vinst per aktie på 1,08 dollar. Deras intäkter uppgick till 25 miljarder dollar, och vinsten efter skatt 461 miljoner dollar. Det var lägre än väntat, skriver Svenska Dagbladet.

.”De kommer att få en hel del frågor kring sin cancerportfölj, som presterade under förväntningarna”, säger Mattias Häggblom, läkemedelsanalytiker på Handelsbanken

Han syftar på cancerläkemedlet Tagrisso, som är bolagets största produkt, och som hamnade tio procent under förväntningarna.

Samtidigt upprepar Astra Zeneca sina helårsutsikter om ett starkt fjärde kvartal,

Att Astra Zenecas pandemivaccin inte går med förlust är däremot en positiv överraskning. eftersom vaccintillverkarna inte säljer bra just nu, och blir utmanade av alternativ med tabletter.

I april beslutade Folkhälsomyndigheten att endast ge Astra Zenecas vaccin Vaxzevria till personer över 65, då det visat sig öka risken för blodproppar bland yngre. Senare under sommaren kom beslutet att helt avveckla användningen av Vaxzevria.

ANNONS
ANNONS

De fyra tillverkare som tillverkar vaccin godkända av EU har inte en bra period just nu, även om de sammantaget i år har ökat sina börsvärden. Hur långsiktig den trenden blir är dock oklart, eftersom det kan visa sig att vi behöver fler än två doser vaccin för att vara säkra,

Läs också:

Goda resultat för Pfizers Civid 19-piller [Dagens PS]
Forskare har hittat gen som fördubblar risken att dö i Covid-19 [Dagens PS]