En rad banker på Wall Street varnar för att den globala ekonomin snart går in i en period av stagflation – välj rätt aktier, tipsar analytiker.

ANNONS

I mitten av mars meddelade Bank of America, enligt CNBC, att över 60 procent av investerarna tror att världsekonomin slungas in i stagflation de kommande tolv månaderna.

Några dagar senare, den 21 mars, varnade Jefferies för att risken för stagflation blinkar rött.

En rad Wall Street-banker vittnar om ett ökat stagflationstryck.

Vid stagflation ökar inflationen medan tillväxten är långsam och arbetslösheten hög.

Frågan är hur investerare ska parera för ett sådant tillstånd. Men Goldman Sachs och HSBC kanske sitter inne med svaret.

ANNONS
ANNONS

Enligt CNBC har bankjättarna hittat flera ”stagflationsvinnare”.

Goldman Sachs: Aktier som klarar stagflationstrycket

Både Goldman Sachs och HSBC:s analytiker tror att en lågkonjunktur eller stagflation står för dörren. Det är åtminstone inget som går att utesluta med negativa följder för börsen, heter det.

Goldman Sachs tipsar om aktier som bedöms vara motståndskraftiga i en miljö av stagflation.

I råvarusektorn rekommenderas placerare att köpa gruvbolagen BHP och Rio Tinto, det australiska energiföretaget Woodside Petroleum, de kinesiska och statsägda bolagen CNOOC och PetroChina, Kinas största litiumproducent Ganfeng Lithium, sydkoreanska ståltillverkaren POSCO, Tata Steel och det thailändska statsägda oljebolaget PTT Public, berättar CNBC och förklarar att Goldman Sachs även rekommenderar köp i följande aktier i finanssektorn: Koreas DB Insurance, Taiwans Fubon Financial och CTBC Financial och Singapores Oversea-Chinese Banking Corporation.

Där utöver ser bankbjässen potential vid stagflation i det australiska konglomeratet Wesfarmers, Kinas teknikjättar Tencent och Alibaba, det kinesiska teknikföretaget NetEase, de kinesiska alkoholdrycksproducenterna Kweichow Moutai och Wuliangye Yibin, det sydkoreanska biofarmaceutiska företaget Celltrion, taiwanesiska livsmedelskonglomeratet Uni-President Enterprises, Nestle India och Tata Consumer Products.

Volvo med på listan som HSBC lyfter fram

HSBC:s aktietips går till Adidas, den brittiska lågprisåterförsäljaren B&M European Value, det franska test- och certifieringsföretaget Bureau Veritas, betalningslösningsföretaget Edenred, det brittiska ingenjörsföretaget IMI, det brittiska inspektionsföretaget Intertek, den italienska elkabeltillverkaren Prysmian, den franska lyxvaruhandlaren Richemont och svenska Volvo.

ANNONS
ANNONS

Starka utdelningsaktier, som väntas överträffa inflationen, är enligt HSBC det luxemburgska fastighetsbolaget Aroundtown, den tyska vårdgivaren Fresenius, det tyska fastighetsbolaget LEG Immobilien och det franska telekommunikationsföretaget Orange.

Även Credit Suisse figurerar i CNBC-artikeln, utan att några specifika aktietips levereras. Men banken slår fast att det bästa sättet att parera vid stagflation och en volatil börs är att ”hålla sig investerad”, framgår det.

Läs även: Aktierna som handlas mest på börsen just nu [Dagens PS]