Dagens PS

Amazons lobbyister portade från EU-parlamentet

Amazon EU-parlamentet
Amazon får inte komma in på EU-parlamentet längre. (Foto: Michael Sohn/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 feb. 2024Publicerad: 29 feb. 2024

Ingen mer lobbying i EU-parlamentet för Amazon, då företaget inte samarbetar med Europaparlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amazons lobbyister i EU-parlamentet har fått sin access indragen, efter en förfrågan från Europaparlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor som tycker att e-handelsjätten blockerar utredningar om påstådda brott mot “grundläggande rättigheter”, rapporterar BBC.

Det ska påverka 14 personer som arbetar på uppdrag för Amazon. Inte heller ska några nya accesskort utfärdas “tills vidare”. Företaget säger sig vara “väldigt besvikna”.

“Som ett företag som har varit verksamt i EU i mer än 25 år och nu har mer än 150 000 fast anställda här, tar vi vårt engagemang med beslutsfattare i Bryssel och över hela Europa på största allvar”, skriver bolaget i en kommentar om beslutet.

Ordföranden: “Kränkningar av grundläggande rättigheter”

Ordföranden för Europaparlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor Dragoș Pîslaru håller dock inte med. I ett inlägg på X skriver han:

“Det är orimligt att parlamentsledamöter ska utsättas för lobbyism av Amazon samtidigt som de berövas rättigheten att företräda europeiska medborgares intressen i frågor om påståenden om kränkningar av grundläggande rättigheter som är inskrivna i EU:s fördrag och EU:s arbetsrättslagar”, skriver utskottets ordförande, som tidigare också varit arbetsmarknadsminister i Rumänien.

“Deras inställning var respektlös”

I ett pressmeddelande kallar kommittén Amazons beteende respektlöst.

ANNONS

“Vi har bjudit in Amazon-representanter att samarbeta i denna fråga sedan 2021, och bett dem två gånger att delta i utfrågningar av EMPL-kommittén och en gång att ta emot vårt officiella uppdrag i slutet av förra året i december. Mot bakgrund av företagets ständiga otillgänglighet vid de begärda datumen var det viktigt att signalera att deras inställning var respektlös mot Europaparlamentet och EU-medborgarna i allmänhet.”

“Dialog, öppenhet och respekt för EU-medborgarna är icke-förhandlingsbara värderingar i Europeiska unionen, och alla intressenter, utan undantag, måste respektera dem och Europaparlamentet som en viktig demokratisk institution.”

Läs även: Jeff Bezos stordumpar Amazon-aktier (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS